ozbekistan-turk-konseyi-faaliyetini-olumlu-buluyor

"Özbekistan, Türk Konseyi faaliyetini olumlu buluyor"

Özbekistan Dışişleri Bakanlığı Sözcülüğü: Ülkenin konseydeki faaliyeti kapsamında özellikle ticari-ekonomik, ulaşım-taşımacılık ve turizm alanlarındaki iş birliğine ilgi duyuyor"

11 Mayıs 2018 13:30

Özbekistan'ın Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi'nin (Türk Konseyi) faaliyetini olumlu bulduğu ve özellikle ticari-ekonomik, ulaşım, taşımacılık ve turizm alanlarında iş birliğine ilgi duyduğu belirtildi.

Özbekistan Dışişleri Bakanlığı Sözcülüğü, Türk Konseyi'ne katılacağını açıklayan ülkenin bu yöndeki çalışmalarıyla ilgili AA muhabirinin sorularına yazılı cevap verdi.

Dışişleri Sözcülüğü, "Özbekistan, Türk Konseyi faaliyetini olumlu buluyor. Ülkenin konseydeki faaliyeti kapsamında özellikle ticari-ekonomik, ulaşım-taşımacılık ve turizm alanlarındaki iş birliğine ilgi duyuyor." ifadesine yer verdi.

Dışişleri Bakanlığının cevabında ayrıca "Türk Konseyi'nin karargahı olan İstanbul'daki genel merkezinde Özbekistan'ın ulusal bayrağını dalgalandırmak niyetindeyiz. Bu, şüphesiz konseyin bundan sonraki çalışmalarına daha aktif katılım için hazır olduğumuzun sembolik bir göstergesi olacaktır." ifadesi kullanıldı.

Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bu ülkeye gerçekleştirdiği resmi ziyaret sırasında yaptığı açıklamada, görüşmelerde Özbekistan'ın uzun aradan sonra Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi'nde yeniden yer alması konusunda olumlu sonuca vardıklarını belirterek, gelecek aylarda Bişkek’teki zirveye ülkesinin de katılacağını duyurmuştu.

-Türk Konseyi

İlki 1992'de Ankara'da düzenlenen "Türk Dili Konuşan Ülkeler Devlet Başkanları Zirvesi" ile başlatılan süreçte şimdiye kadar Türkiye ile dil birliği olan Azerbaycan, Kazakistan, Türkmenistan, Kırgızistan ve 2001 yılına kadar da Özbekistan’ın katılımıyla 10 zirve gerçekleştirildi.

Türk Konseyi'nin kurulmasına ilişkin ilk adım, Nahçıvan'da yapılan Türk Dili Konuşan Ülkeler Devlet Başkanları 9. Zirvesi'nde atıldı. Sürecin kurumsallaştırılması amacıyla 2009 yılında Türkiye, Azerbaycan, Kazakistan ve Kırgızistan arasında Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi'nin kuruluşuna dair "Nahçıvan Anlaşması" imzalandı. Türk Konseyi, 15-16 Eylül 2010'da İstanbul'da düzenlenen 10. Türk Dili Konuşan Ülkeler Zirvesi'nde ise resmen hayata geçirildi.

1992-2001 yılları arasında düzenlenen yedi "Türk Dili Konuşan Ülkeler Devlet Başkanları Zirvesine" katılan Özbekistan, 2006 yılından itibaren düzenlenen zirvelere bazı nedenlerden dolayı katılmadı ve 2009 yılında Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan ve Türkiye`nin kurucu üyeleri olduğu Türk Konseyi’nin kuruluşunda yer almadı.

Kaynak: A.A

 

Anahtar Kelimeler: Özbekistan, Türk Konseyi,

Diğer Haberler