ozbekistan-ve-belarus-karsilikli-ticaret-hacmini-1-milyar-dolara-cikarmayi-hede

Özbekistan ve Belarus, karşılıklı ticaret hacmini 1 milyar dolara çıkarmayı hedefliyor

Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko, resmi ziyaret ile geldiği Taşkent'te Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev ile bir araya geldi.

09 Şubat 2024 10:11

Özbekistan Cumhurbaşkanlığı Ofisi'nden yapılan açıklamaya göre, Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko, resmi ziyaret için geldiği Taşkent'te Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev ile bir araya geldi. 

Görüşmede Mirziyoyev, Özbekistan ile Belarus arasındaki çok yönlü ilişkilerin son yıllarda yeni ve daha yüksek bir seviyeye ulaştığını kaydetti.

İki ülke arasındaki ticari ve ekonomik iş birliğinin olumlu gidişatından duydukları memnuniyeti dile getiren liderler, geçen yıl ticaret hacminin yüzde 15 arttığını belirtti.

Mirziyoyev ve Lukaşenko, iki ülke arasında ticari, ekonomik, tarım, testil, gıda, ulaştırma ve diğer alanlarda iş birliğinin geliştirilmesi amacıyla çalışma gruplarının oluşturulmasının önemini vurgularken,kültürel ve ticari alışverişi sürdürme konusunda mutabık kaldı.

Liderler, ülke hükümetlerini ikili ticaret hacmini en kısa zamanda 1 milyar dolara çıkarılması konusunda görevlendirerek, bu amaçla ortak yatırım ve ticaret şirketlerinin kurulması, ihracat-ithalat teslimatına yönelik destek mekanizmaları ve elektronik ürün sertifikasyon sisteminin devreye alınması konusunda anlaşma sağladı.

Cumhurbaşkanları ayrıca iki ülke arasındaki kargo taşımacılığı için uygun koşulları oluşturma, uluslararası karayolu taşıyıcılarını eğitme ve Güney Asya'daki büyük pazarlara giden koridorları etkin bir şekilde kullanma konusunda da uzlaştı.

Görüşmenin ardından Mirziyoyev ve Lukaşenko, iki ülke arasındaki ilişkilerin geliştirilmesine ilişkin ortak bildiriye imza attı. 

 

 

Anahtar Kelimeler: Özbekistan, Belarus, ticaret hacmi,

Diğer Haberler