ozbekistanda-13-uluslararasi-pamuk-fuari

Özbekistan'da 13. Uluslararası Pamuk Fuarı

Dünyanın önde gelen pamuk üreticisi ve ihracatçı ülkesi Özbekistan'ın başkenti Taşkent'te 13. Uluslararası Pamuk ve Tekstil Fuarı başladı .

24 Ekim 2017 11:32

Dünyanın önde gelen pamuk üreticisi ve ihracatçı ülkesi Özbekistan'ın başkenti Taşkent'te 13. Uluslararası Pamuk ve Tekstil Fuarı başladı.

Özbekistan Hükümeti, Uluslararası Pamuk Kurumu ve Cotton Outlook Dergisi tarafından düzenlenen fuara, 50'ye yakın ülkeden pamuk ticareti yapan bin 500'ü aşkın şirket katılıyor.

Fuarın açılışında konuşan Özbek Pamuk Sanayi İhracat Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Akmal Kamalov, Özbekistan'ın bağımsızlık yıllarında ülkedeki pamuk lifi işlemesini 10 kat arttırdığını belirterek, bu çerçevede ülkenin yıllık tekstil ihracatının 33 milyon dolardan 1,3 milyar dolara ulaştığını vurguladı.

Kamalov, 2020 yılına kadar ülkedeki pamuk lifinin işlenmesine ilişkin 150 projenin hayata geçirileceğini, böylece ülkede üretilen pamuk lifinin büyük kısmının, ülkedeki tekstil işletmelerinde işleneceğini kaydetti.

Uluslararası Pamuk Danışma Komitesi İcra Direktörü Cai Hughes de dünyada pamuk üzerinden çalışan iki yüzden fazla bilimsel merkezin bulunduğunu, Özbekistan'ın pamuk endüstrisinin gelişmesinde büyük başarılar elde ettiğini ve tüketicilerin taleplerini karşılayan pamuk çeşitlerini ürettiğini anlattı.

Konuşmaların ardından düzenlenen "Küreselleşme ve teknolojik gelişme döneminde pamuk” konulu konferansta ise küreselleşme ve teknolojik gelişme sürecinde pamuk piyasası ve perspektifleri ile pamuk alıcı ülkelerin piyasası detayları masaya yatırıldı.

Taşkent'te Uzexpocenter'da düzenlenen fuar çerçevesinde, ülkede üretilen pamuk çeşitlerinden örnekler sergilenirken ayrıca ülkede üretilen tekstil ürünleri de tanıtılıyor.

Fuar katılımcıları yarın Taşkent yakınlarındaki pamuk tarlalarını gezecek ve pamuk işleme fabrikasında incelemelerde bulunacak.

Geçen sene düzenlenen pamuk fuarında yabancı şirketlerle 650 bin ton pamuk lifinin satılmasıyla ilgili çok sayıda sözleşme imzalanmıştı.

Dünya pamuk üretiminde 6'ncı, pamuk ihracatında 5'inci sırada olan Özbekistan'da, yıllık ortalama 1,1 milyon ton pamuk lifi üretiliyor.

Anahtar Kelimeler: Özbekistan, Taşkent, Pamuk, Tekstil,

Diğer Haberler