ozbekistanda-2-uluslararasi-el-sanatlari-festivali-duzenlendi

Özbekistan'da 2. Uluslararası El Sanatları Festivali düzenlendi

Özbekistan’ın tarihi kentlerinden Hokand’da düzenlenen festivale yerli zanaatkarların yanı sıra birçok ülkeden el sanatları uzmanı davet edildi.

23 Eylül 2023 13:40

2019’da birincisi yapılan Uluslararası El Sanatları Festivali'nin ikincisi daha geniş kapsamda yerli ve yabancı misafirlerin yürüyüş töreni ile başladı. Özbekistan’ın farklı bölgelerinden gelen ekipler yöresel kültürlerini sergileyerek Hokand’ın merkezinde yürüdüler. 

Festivalin açılış töreni Hudayar Han Sarayı önünde kurulan büyük bir sahnede gerçekleştirildi. Açılışta Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev'in katılımcılara iletmiş olduğu tebrik mesajı okundu. Açılış ile birlikte Hokand'daki El Sanatları Müzesi de faaliyete girdi. Müzede ziyaretçiler birçok ülkenin el sanatları hakkında bilgi aldı. Ayrıca, parklarda el sanatı ustalarının stantları kuruldu. Stantlarda davetli sanatçılar eserlerini sergileyerek konuklara bilgi verdi. 

Festival kapsamında Seramikçiler Forumu da düzenlendi. Seramikte gelişmiş bölgelerden biri olan Riştan’da yapılan foruma 22 ülkeden seramik ustaları katıldı. Kütahya’dan da üç usta katılarak, eserlerini tanıttı. Aynı zamanda, Özbekistan El Sanatları adlı kitabın tanıtımı da gerçekleştirildi. Özbekçe, Rusça ve İngilizce olarak hazırlanan kitap, ülkenin el işçiliği geleneğini anlatıyor. 

TÜRKSOY da festivale katkı sağlayarak Margilan’da Türk Dünyası Moda Defilesi düzenledi. TÜRKSOY Genel Sekreteri Sultan Raev ise festival kapsamında düzenledikleri EtnoModa defilesine Moğolistan, Tuva, Hakasya gibi bölgelerden ünlü tasarımcıları davet ettilerini belirterek "Bundan sonra iki senede bir Margilan’da düzenli olarak bu defileyi yapmayı planlıyoruz. Margilan’ı ipek merkezi olarak dünyaya tanıtmamız lazım." dedi.  
 

Anahtar Kelimeler: özbekistan, uluslararası el sanatları festivali, hokand, türksoy,

Diğer Haberler