ozbekistanda-2023

Özbekistan'da 2023

2023 yılında Özbekistan’da, cumhurbaşkanlığı seçimi, anayasa değişikliği, uluslararası toplantılara ev sahipliği gibi önemli gelişmeler yaşandı.

02 Ocak 2024 17:32

Ekonomik İşbirliği Teşkilatı Dış İşleri Bakanlar Konseyi 26. Toplantısı Ocak ayında Taşkent'te düzenlendi. Teşkilat'ın dönem başkanlığı bu toplantıyla beraber Azerbaycan'a geçti. Ayrıca, Özbekistan’ın Şehrisebz kenti Ekonomik İşbirliği Teşkilatı'nın 2024 yılı için turizm başkenti seçildi.

6 Şubat’ta Türkiye’de yaşanan asrın felaketi Özbekistan halkını da yasa boğdu. Özbekistan Acil Durumlar Bakanlığı 100 personelden oluşan arama kurtarma ekibi, eğitimli köpekler ve 3 özel aracını deprem bölgesine gönderdi. Ekip, Özbek asıllı vatandaşların da yoğun olarak yaşadığı Hatay’ın Ovakent köyünde görev yaptı. Savunma Bakanlığı 70 kişilik askeri tıp uzmanını Türkiye'ye gönderdi. 27 gün boyunca Hatay’daki sahra hastanesinde görev yapan ekip, 4 bine yakın deprem mağduruna tıbbi hizmet sağladı.

Nisan ayında AnadoluJet’in, Ankara’dan Taşkent’e direkt uçuş başlatması da Türkiye-Özbekistan ilişkilerinde yeni bir gelişme olarak tarihe geçti.

30 Nisan’da Özbekistan'da anayasa değişikliği için halk oylaması yapıldı. "Özbekistan anayasasına ilişkin kanunu kabul ediyor musunuz?" sorusuna, oy kullananların yüzde 90,21’i "Evet", yüzde 9,35'i ise "Hayır" yanıtını verdi. Yeni anayasada Özbekistan ilk defa sosyal, laik ve hukuk devleti olarak tanımlandı.

9 Temmuz’da Özbekistan’da Cumhurbaşkanlığı seçimi yapıldı. Özbekistan Liberal Demokrat Partisi adayı, mevcut Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev oyların %87'sini alarak yeniden seçimi Cumhurbaşkanı seçildi.

Ağustos ayında ise Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) üye ülkelerinin sağlık bakanları toplantısı ve Özbekistan-Türkiye Sağlık Forumu Semerkant'ta gerçekleştirildi. Forumda Özbekistan ve Türkiye Sağlık Bakanlıkları arasında iş birliği anlaşması imzalandı.

Özbekistan'ın bağımsızlığının 32. yılı ve anayasanın kabulünün 31. yılı vesilesiyle bazı mahkumlara af kararı çıktı.

Ekim ayında ise Semerkant, Dünya Turizm Örgütü 25. Genel Kurulu'na ilk kez ev sahipliği yaptı.

Ekonomik İşbirliği Teşkilatı 16. Liderler Zirvesi Taşkent'te düzenlendi. Türkiye, Özbekistan, Azerbaycan, Kırgızistan, İran, Türkmenistan, Tacikistan, Kazakistan ve Pakistan'ın hükümet başkanları toplantıya katıldı.  Toplantıda liderler, bir sonraki zirvenin 2025'te Azerbaycan'da yapılması konusunda mutabık kaldı.

Anahtar Kelimeler: özbekistan, 2023,

Diğer Haberler