ozbekistanda-beyaz-esya-satislarinda-yeni-duzenleme

Özbekistan'da beyaz eşya satışlarında yeni düzenleme

Özbekistan'da bayiliği bulunmayan beyaz eşya üreticilerinin faaliyeti yasaklandı.

16 Ocak 2024 16:39

Özbekistan hükümeti, yerel beyaz eşya üreticilerine desteğini artırıyor.  Artık ülkede resmi bayiliği veya temsilciliği bulunmayan yabancı beyaz eşya üreticilerinin faaliyeti yasaklanacak. 

Özbekistan Cumhurbaşkanı ülkede beyaz eşya satışını düzenlenemeyi ve yerel üreticileri desteklemeyi amaçlayan kararı imzaladı. 

Karara göre, 1 Şubat 2024’ten itibaren 13 türdeki beyaz eşya ürünlerinin Özbekistan’da satılması için ülkede resmi bayiliği veya temsilciliğinin bulundurulması zorunlu olacak. 

10 Ocak 2024 tarihinde Cumhurbaşkanı tarafından imzalanan “Elektronik sanayinin üretim ve ihracat kapasitesini arttırmaya yönelik ek tedbirler doğrultusundaki” kararın sektörde önemli katkı sunması bekleniyor.  

Karara göre, alüminyum kalorifer, su ısıtma kazanı, şofben, kombi, elektrikli süpürge, çamaşır makinesi, klima, buzdolabı, televizyon, ekran, fırın, ocak, mikrodalgalı fırın, ütü, çaydanlık, su pompası gibi elektronik ürünlerin satışı, ülkede resmi temsilcilikler veya bayilikler üzerinden sağlanacak.  
Yeni düzenlemeyle birlikte ülkeye ihracat yapmayı hedefleyen üreticiler için üretimi ülke içerisinde yapmak artık daha avantajlı olacak. 

Elektronik sanayiye yönelik yapılacak yatırımlar için 2024-2026 yıllarında ticaret bankaları ihtiyaç duyulduğu takdirde 10 yıllık düşük faizli krediler temin edilecek. 100 milyon ABD dolarına kadar krediler bankalar tarafından %7 faizle verilecek. 

Ayrıca 1 Ocak 2027 tarihine kadar elektronik malzemeler üretimi ve satışından alınacak gelir vergisi de %50’ye indirilecek. 
Bu kararla yerel üretimi geliştirerek, 2024’te ihracatı 1,5 milyara, 2025’te 2 milyar ABD dolarına çıkartılması hedefleniyor. 

Anahtar Kelimeler: beyaz eşya, özbekistan,

Diğer Haberler