ozbekistanda-karakalpakistandaki-olaylarla-ilgili-ikinci-dava-basladi

Özbekistan'da, Karakalpakistan'daki olaylarla ilgili ikinci dava başladı

Özbekistan’a bağlı Karakalpakistan Özerk Cumhuriyeti'nde geçen sene meydana gelen olaylarla ilgili ikinci davanın ilk duruşması başladı.

06 Şubat 2023 13:20

Özbekistan Yüksek Mahkemesinden yapılan açıklamaya göre, Karakalpakistan Mahkemesi Hakimi Dauletbay Razov’un başkanlığında Buhara İl Mahkemesinde başlayan ikinci davanın ilk duruşmasında, 1-2 Temmuz 2022'de Nukus şehrinde meydana gelen olaylara karıştığı iddia edilen 39 sanık yargılanıyor.

Sanıklar, kasıtlı olarak insanların sağlığına zarar vermek, soygun, toplu düzensizlik çıkarmak, kamu güvenliğini ve düzenini tehdit eden materyalleri hazırlamak, saklamak ve dağıtmak, silah ve mühimmat bulundurmak, kamu ve özel mülkiyete zarar vermek gibi suçlarla itham ediliyor.

Karakalpakistan'daki olaylarla ilgili Buhara İl Mahkemesinde 28 Kasım 2022'de başlayarak 31 Ocak’ta sona eren ilk davada, 22 sanıktan 4'ü ev hapsine, diğer sanıklar 3 yıldan 16 yıla kadar değişen hapis cezalarına çarptırılmıştı.

Resmi bilgilere göre, Karakalpakistan'daki olaylarla ilgili toplam 171 sanık bulunuyor.

Karakalpakistan'daki olaylar

Özbekistan anayasasında Karakalpakistan Özerk Cumhuriyeti'nin statüsüyle ilgili maddelerin değiştirilmesine ilişkin bazı tekliflerin gündeme gelmesinin ardından 1-2 Temmuz 2022'de Nukus şehrinde düzenlenen protestolar şiddet olaylarına dönüşmüştü.

Özbekistan İçişleri Bakanlığı, gösterilerin anayasada yapılması öngörülen değişiklikleri "yanlış yorumlayan" bir grup tarafından düzenlendiğini açıklamıştı.

Olayların ardından Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev, gösterilerin gerçekleştiği Nukus'a giderek buradaki vatandaşlarla bir araya gelmiş ve Karakalpakistan'ın statüsünün değiştirilmeyeceğini belirtmişti.

Mirziyoyev'in gösterilerin devam etmesi nedeniyle imzaladığı kararnameyle bölgede, 1 aylık olağanüstü hal ilan edilmişti.

Gösterilerde, 4'ü polis 21 kişi hayatını kaybetmiş, 141'i kolluk kuvveti olmak üzere 243 kişi yaralanmıştı.

Diğer Haberler