ozbekistanda-turk-devletleri-teskilati-turk-universiteler-birligi-ozel-toplanti

Özbekistan'da Türk Devletleri Teşkilatı Türk Üniversiteler Birliği özel toplantısı düzenlendi

Toplantıya katılan üniversite rektörleri Türk dünyasının eğitimde işbirliğini geliştirmeye yönelik sunumlar yaptılar. 

07 Haziran 2023 15:30

Özbekistan'ın Semerkant şehri, Türk Üniversiteler Birliği’nin (TÜRKÜNİB) özel toplantısına ev sahipliği yaptı. 

Toplantıya birliğe üye üniversitelerin rektörleri katıldı. Toplantının açılışında ev sahibi, İpek Yolu Uluslararası Turizm ve Kültürel Miras üniversitesi rektörü Aziz Abduhakimov konuşma yaptı. Türk dünyası gençlerine daha kaliteli eğitim verebilmek adına Türk dünyasının tüm üniversiteleriyle yakından işbirliği yapmaya hazır olduklarını ifade etti. 

Toplantının ana gündeminde TÜRKÜNİB’in 2023-2024 faaliyetlerine ilişkin yol haritasının belirlenmesi vardı. Rektörler bu yönde görüşlerini ifade ederek, Türk Cumhuriyetlerindeki önemli tarihlere de değindiler.  

Toplantıda ayrıca, Orhun ve Mevlana Değişim programlarından yararlanmaya teşvik edilmesi, bu konudaki imkanları arttırmaya yönelik görüşler ifade edildi. 

Ahmet Yesesi Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Prof. Dr. Muhittin Şimşek de toplantıda açıklamalarda bulundu:
“2 gün sürecek olan bu toplantıda Türkiye’nin ve Türk Dünyasından en büyük üniversitelerin rektörleri burada. Ve burada büyük Türk Dünyasının geleceğini, üniversite geleceğini konuşuyoruz. Umarım bu toplantı amacımıza uygun, Türk devletlerinin amacına uygun, liderlerimizin beklentisine uygun gerçekleştirilecek diye düşünüyorum.”
Toplantı ikinci kısmı Semerkant’taki Afrasiyab müzesinde gerçekleştirildi. Tarihi kayıtlarda Alp Er Tunga olarak kaydedilen fakat daha çok Afrasiyab olarak kullanılan tarihi kahraman ve dönemine ilişkin konuşmalar dinlendi. Müze tarihi eşyaları ile yapılan sunumlar, Türk Dünyası eğitimde farklı bakış açılarına katkı vereceği kaydedildi.  

Diğer Haberler