ozbekistanda-turk-devletleri-teskilati-uye-ulkelerinin-gumruk-kurumlari-baskanl

Özbekistan'da Türk Devletleri Teşkilatı üye ülkelerinin Gümrük Kurumları Başkanları 9. toplantısı yapıldı

Toplantı gündeminde üye ülkeler arasında gümrük bilgileri paylaşımı ve elektronik gümrük işlemlerini geliştirme meseleleri vardı.  

12 Aralık 2023 16:07

Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) üye ülkeleri  Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Türkiye, Özbekistan ile gözlemci ülke Macaristan’ın gümrük kurumları başkanları Taşkent’te bir araya geldi. 

Özbekistan Gümrük Komitesi Başkanı Akmalhoca Mavlanov ev sahipliğinde düzenlenen toplantıya Gürcistan Gümrük Hizmeti Başkanı özel konuk olarak davet edildi. Toplantının gündeminde, TDT Semerkant zirvesinde imzalanan basitleştirilmiş gümrük koridorunu oluşturmaya ilişkin mutabakat zaptının teknik konuları vardı. Özbekistan, ülkeler arasındaki iş birliğini daha aktif hale getirmek amacıyla TDT kapsamında Gümrük Kurumları Başkanları Konseyi kurmayı önerdi. 

Toplantıda, TDT kapsamında tek bir transit ağı oluşturma ve TDT Gümrük Kurumları arasında risk yönetiminde iş birliği mutabakatı hususları görüşüldü. Ayrıca, üye ülkelerin e-TIR sistemine dahil olması ile gümrük işlemlerinin daha hızlı ve kolay sağlanacağı kaydedildi. 

Heyetler, toplantı sonrası, Özbekistan Gümrük Komitesi'ne bağlı Gümrük İşlem Merkezi ve Merkezi Gümrük Laboratuvarı'nı ziyaret etti. Sadece 10 ülkede mevcut olan Merkezi Gümrük Laboratuvarı’nın çalışmaları tanıtıldı. Tekstil, polimer ürünleri, tütün ve nikotin maddeleri, metal, alkol ürünleri ve diğer kimyasalların analizi örneklerle gösterildi. 

Anahtar Kelimeler: özbekistan, tdt, gümrük kurumları başkanları,

Diğer Haberler