ozbekistanin-baskentindeki-mimari-yapilar-turk-islam-tarihine-isik-tutuyor

Özbekistan'ın başkentindeki mimari yapılar Türk-İslam tarihine ışık tutuyor

Özbekistan'ın başkenti Taşkent, Türk-İslam mimarisinin eşsiz eserlerine ev sahipliği yapıyor.

14 Kasım 2023 13:48

Tarihi İpek Yolu güzergahında yer alan Özbekistan'da çinilerle bezenmiş medreseler, mavi kubbelerle örtülü külliyeler, kervansaraylar, camiler ve ünlü İslam alimlerinin kabirleri bulunuyor.

Türk ve İslam mimarisinin en nadide eserlerine ev sahipliği yapan ülke, son yıllarda inanç turizminin de yeni merkezlerinden biri haline geldi. İmam Buhari ve İmam Maturidi gibi birçok İslam aliminin türbesi, bu ülkeyi ziyaret edenler için büyük öneme sahip.

Ülkenin modern yüzünü simgeleyen başkent Taşkent'te, yüksek binaların, restoranların ve kafelerin yanı sıra farklı dönemleri yansıtan tarihi yapılara rastlamak mümkün. Başkentte, "Osman Mushafı" olarak bilinen, üzerine Hazreti Osman'ın kanının aktığı ifade edilen ceylan derisine yazılı Kur'an-ı Kerim'in muhafaza edildiği Hazret İmam (Hast-i İmam) Külliyesi görülmeye değer mekanların başında geliyor. Halife Hz. Osman döneminde yazılan bu Kur'an-ı Kerim, öncelikle Emir Timur tarafından Irak'tan Semerkant'a getiriliyor, Sovyet döneminde ise Rusya'ya götürülüyor. Ulemaların talebi üzerine ise 1926 yılında yeniden Özbekistan'a getiriliyor.

Külliye içindeki görkemli yapılar arasında Barak Han Medresesi, İmam Buhari Medresesi, Tilla Şeyh Camisi ve Hazreti İmam Camii bulunuyor.

Orta Asya'nın en büyük başkenti Taşkent'te tarihi yapıların yanında geniş caddeler, büyük meydanlar ve tertemiz sokaklar da dikkati çekiyor. Başkentin 1977'de faaliyete geçen görkemli metrosu bile bu şehri ziyaret etmek için yeterli bir sebep. Taşkent'in orta yerinde adeta sanat eseri niteliği taşıyan ve her istasyonda farklı bir temanın öne çıkarıldığı metro, "Orta Asya'nın ilk metrosu" olarak biliniyor. Her bir istasyona, Özbek şair Ali Şir Nevai, Büyük Timur İmparatorluğunun kurucusu Emir Timur ve Rus şair Aleksandır Puşkin gibi önemli şahsiyetlerin isimlerinin verildiği metro, görenleri adeta büyülüyor.

Anahtar Kelimeler: özbekistan, ipekyolu, taşkent,

Diğer Haberler