pakistan-basbakani-navaz-serif-ozbekistan-39-da

Pakistan Başbakanı Navaz Şerif Özbekistan'da

Şerif, Özbekistan Devlet Başkanı Kerimov tarafından kabul edildi

18 Kasım 2015 11:15

Pakistan Başbakanı Muhammed Navaz Şerif, resmi temaslarda bulunmak üzere Özbekistan'a geldi.

Taşkent havaalanında Özbek mevkidaşı Şevket Mirziyayev'in karşıladığı Navaz Şerif, Devlet Başkanı İslam Kerimov tarafından Göksaray Cumhurbaşkanlığı Karargahı'nda kabul edildi. Şerif ve Kerimov, baş başa yaptıkları görüşmede iki ülke arasındaki ilişkiler ile başta Afganistan'daki durum olmak üzere bölgesel meseleleri ele aldı.

İkili görüşmenin ardından iki ülke arasında Ortak Deklarasyon, çifte verginin önlenmesi, dışişleri bakanlıkları arasında işbirliği protokolü ile ekonomi ve ticaret bakanlıkları arasında karşılıklı anlayış memorandumu imzalandı.

Görüşmeden sonra düzenlenen ortak basın toplantısında Özbekistan Devlet Başkanı Kerimov, iki ülke arasında derin tarihi, kültürel ve dini bağların bulunduğunu ifade ederek, dost ülke Pakistan'ın Başbakanı Navaz Şerif'in Özbekistan'ı ziyaretinin önemini vurguladı.

Şerif ile görüşmesinde iki ülke arasındaki ilişkilerin yanı sıra bölgesel meselelerin ele alındığını vurgulayan Kerimov, bölgede güvenlik ve istikrarın sağlanmasını, bölge ülkeleri arasında işbirliğinin geliştirilmesini, Güney Asya ile Orta Asya ülkeleri arasında ulaşım koridorunun oluşturulmasını desteklediklerini kaydetti.

Afganistan'da güvenlik ve istikrarın sağlanmasının, tüm bölge ülkeleri ve halklarının menfaatine olduğunu dile getiren Kerimov, "35 yıldan bu yana savaşın devam ettiği Afganistan'da barış ve istikrar sağlanırsa bu hem yakın çevresini hem de uzak çevresini olumlu etkileyecektir" ifadesini kullandı.

İslam Kerimov, Temmuz ayında Rusya'da düzenlenen Şanghay İşbirliği Örgütü ülkeleri devlet başkanları zirvesinde, Pakistan ve Hindistan'ın örgüte üyeliklerine ilişkin prosedür sürecinin başlatılmasına ülkesinin çok önemsediğini belirterek, örgütün, Pakistan ve Hindistan'ın üyelikleri konusunda bir yol haritası belirlediğini dile getirdi.

Kerimov, öte yandan Özbekistan ile Pakistan arasında dış ticaret hacminin, potansiyelin çok altında olduğunu, ticaret hacminin artırılması için daha çok çaba gösterileceğini ifade etti.

Pakistan Başbakanı Şerif de ilk kez 1992 yılında geldiği Özbekistan'ı tekrar ziyaret etmekten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, binlerce yıllık ortak tarih, kültür ve değerlerin, Pakistan ve Özbekistan'ı birleştirdiğini, ülkesinin son 20 yılda büyük başarılara imza atan Özbekistan halkına ve yönetimine büyük saygı duyduğunu vurguladı.

Şerif, bölgede ulaşım koridorlarının geliştirilmesini, başta terörle mücadelede olmak üzere işbirliğinin derinleştirilmesini hedeflediklerini belirterek, yasa dışı örgütlü suç, uyuşturucu kaçakçılığı ve terörün tüm bölge için tehdit oluşturduğunu söyledi.

Çin ve Pakistan arasında ulaşım koridorunun hayata geçirilmesinin, Orta Asya ülkeleriyle de işbirliğinin geliştirilmesine hizmet edeceğini belirten Şerif, Özbekistan'ın demiryoluyla bağlandığı Afganistan'a, ülkesinin de demiryolu ağı kurmayı amaçladığını, bunun hayata geçirilmesi durumunda denize kıyısı olmayan Orta Asya ülkelerinin, Pakistan limanlarını kullanma imkanına sahip olacağını kaydetti.

Şerif, Kerimov ile iki ülkeyi ilgilendiren tüm alanlarda fikir alışverişinde bulunduklarını, birçok bölgesel ve küresel meselede görüşlerinin çok benzer olduğunu gördüklerini ifade ederek, çok önemli bölgesel kuruluş olarak nitelendirdiği Şanghay İşbirliği Örgütü'ne Pakistan'ın tam üyeliğini desteklemesinden dolayı Özbekistan yönetimine teşekkür etti.

AA




Diğer Haberler