petersburg-valisi-askabat-i-ziyaret-etti

Petersburg Valisi Aşkabat’ı ziyaret etti

St. Petersburg Valisi Aleksandr Beglov, beraberindeki heyetle birlikte Başkent Aşkabat’ı ziyaret etti.

13 Şubat 2020 16:48

Konuk Vali, Devlet Başkanı Berdimmuamedov tarafından bugün kabul edildi. Görüşmede; siyasi, ekonomik ve kültürel konular ele alındı. Türkmenistan'ın Rusya Federasyonu ile ikili işbirliğinde önemli bir yer tuttuğu kaydedildi.

Ardından A. Beglov ve beraberindeki heyet, Dışişleri Bakanı R. Meredov ile bir araya geldi. Taraflar, iki ülkenin liderleri arasındaki karşılıklı görüşmelerin, Türkmen-Rus ilişkilerinin gelişmesinde önemli bir bağ kurduğunu belirtti. Uluslararası ve bölgesel kuruluşlar çerçevesinde olumlu işbirliği deneyimlerinin vurgulandığı toplantıda, Türkmenistan Hükümeti'nin hem bölgede hem de ötesinde barış, istikrar ve ekonomik büyümeyi sürdürmeye yönelik girişimleri belirtildi.

Görüşmede, Rus şirketlerinin Türkmenistan'daki bir dizi projeye katılımı da dahil olmak üzere petrol, gaz ve ulaştırma alanlarında mevcut ve gelecek projelere değinildi.

Toplantıda ayrıca Türkmenistan ve Rusya üniversiteleri arasında, başta yüksek teknolojiler olmak üzere, çeşitli alanlarda uzmanlık becerilerinin değişimi için gerekli düzenleyici çerçeveyi oluşturarak işbirliği kurulması konusu ele alındı.

Eğitim, kültür, sanat ve spor alanlarında işbirliği çerçevesinde Türkmenistan ve St.Petersburg'daki kültürel etkinliklerin başarısı vurgulanarak, bu yönde işbirliğinin devam etmesi dilekleri dile getirildi.

Toplantının sonunda taraflar, iki ülkenin ikili ilişkileri daha da güçlendirme taahhüdünü yeniden teyit ettiler.

Petersburg Valisi Aleksandr Beglov, ikinci dünya savaşında, Aşkabat'ta Leningrad (st. Petersburg)'ı savunan Türkmenistan askerlerine bir anıt dikmeyi önerdi. Beglov, “Bu anıt, hem şehrimizi savunan hem de tahliye edilen Leningrad sakinlerini alan Türkmenlere minnettarlığımızın bir işareti olacak” dedi.

Anahtar Kelimeler: St. Petersburg Valisi Aleksandr Beglov, Aşkabat, Devlet Başkanı Berdimmuamedov,

Diğer Haberler