quot-srebrenitsa-soykirimi-39-ni-inkar-kurbanlara-hakarettir-quot

"Srebrenitsa Soykırımı'nı inkar kurbanlara hakarettir"

Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi Başsavcısı Brammertz: Soykırımı inkar etmek, kurbanlara ve kurban yakınlarına hakarettir.

15 Haziran 2015 13:41

Hollanda'nın Lahey kentindeki Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi (ICTY) Başsavcısı Serge Brammertz, Srebrenitsa'daki soykırım gerçeğini inkar etmenin son derece "endişe verici" olduğunu belirterek, "Soykırımı inkar etmek, kurbanlara ve kurban yakınlarına hakarettir'' dedi.

Brammertz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sağlık nedeniyle geçici olarak serbest bırakılan Sırp savaş suçu zanlısı Voyislav Şeşely'in tutukevine geri dönmesi, ICTY'nin geleceği ve devam eden davalar hakkında değerlendirmede bulundu.

Şeşely'in ne zaman Lahey'deki tutukevine geri döneceği ile ilgili henüz kesin bir tarih veremeyeceğini söyleyen Brammertz, Başsavcılık olarak mahkemenin Temyiz Konseyi'nden Şeşely ile ilgili nihai kararı verme talebinde bulunduklarını hatırlattı.

Brammertz, daha önce beyninde tümör tespit edilen ve bu nedenle geçici olarak serbest bırakılan bir diğer Sırp savaş suçu zanlısı Goran Haciç'in davasının seyrinin, zanlının sağlık durumuna göre ilerleyeceğini vurguladı.

BM tarafından 1993 yılında kurulan ICTY'nin, halen devam eden davaların da sonuca bağlanmasının ardından 2017 yılında kapanacağını aktaran Brammertz, "Geçen hafta BM Güvenlik Konseyi'nde mahkemenin raporunun sunumu yapıldı. Mevcut durumu göz önünde bulundurduğumuzda, son temyiz davalarının 2017 yılında olması bekleniyor. Bu da muhtemelen mahkemenin kapanma tarihi olacak" diye konuştu.

Brammertz, bu tarihe kadar Radovan Karaciç ve Ratko Mladiç davalarında kararın verileceğini vurgulayarak, "Bu kararlara itiraz olması halinde, ki kesinlikle olacaktır, davaları ICTY mekanizmaları üstlenecek ancak ICTY olmayacak. Bu davaları görüşecek yeni bir yapı olacak" ifadesini kullandı.

"Soykırımın inkarı, endişe verici"

ICTY Başsavcısı Brammertz, gerek Bosna Hersek'te gerekse bölgede hala bazı kişi ve çevrelerin, Srebrenitsa'da soykırım yaşandığı gerçeğini inkar ettiğine işaret ederek, bunun son derece "endişe verici" olduğunu, Srebrenitsa'da yaşananların soykırım olduğunun uluslararası mahkemece onayladığını vurguladı.

Uluslararası mahkemelerin verdiği "soykırım" kararını inkar edenleri her zaman endişeyle izlediğini anlatan Brammertz, "Bu yaşananların sınıflandırılması ile ilgili hiçbir şüphe yok. İnsanların gerçeklikle alakası olmayan yorumlarda bulunmalarını anlamakta zorlanıyorum. Soykırımı inkar etmek, kurbanlara ve kurban yakınlarına hakarettir" diye konuştu.
 

(AA)



Diğer Haberler