quot-turkiye-ve-kazakistan-39-in-dayanisma-icinde-olmasi-sart-quot

"Türkiye ve Kazakistan'ın dayanışma içinde olması şart"

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Kazakistan Devlet Başkanı Nazarbayev ortak basın toplantısı düzenledi.

16 Nisan 2015 15:00

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Kazakistan Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev, gerçekleştirdikleri baş başa görüşmenin ardından Türkiye-Kazakistan Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi'nin ikinci toplantısına başkanlık ettiler.

Erdoğan ve Nazarbayev, Konsey toplantısının ardından Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi'nin sonuçlarına ilişkin ortak açıklamayı imzalayarak, ortak basın toplantısı düzenledi.

Burada konuşan Erdoğan, "Gerek Irak gerek Suriye gerek Yemen gerek Libya gerek Mısır bütün bu konuları, Ukrayna konusunu değerlendirme imkanımız oldu. Bu meselelerde de genel olarak fikir birliği içinde olduğumuzu memnuniyetle gözlemledik" diye konuştu.

İki ülkenin uluslararası adaylıkları konusunda da karşılıklı desteğin süreceğini kaydeden Erdoğan, Kazakistan'ın 2017-2018 Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi geçici üyeliğine adaylığının söz konusu olduğunu, adaylık konusunda Türkiye'nin Kazakistan'a her türlü desteği vereceğini ifade etti.

"Dayanışma içinde hareket etmeliyiz"

Görüşmelerde, ikili ilişkilerin yanı sıra özellikle uluslararası ve bölgesel meseleler hakkında da görüş alışverişinde bulunduklarını anlatan Erdoğan, şunları kaydetti:

"Bölgenin refahı, istikrarı ve güvenliği bağlamında işbirliğimizin taşıdığı önemin farkındayız. Bugün bölgemizi saran ateş çemberi karşısında Türkiye ve Kazakistan gibi bölgesinde güvenlik, istikrar ve refahın sembolü olan ülkelerin dayanışma içinde hareket etmesi şarttır. Her zaman ifade ediyoruz, Türkiye'nin dostluğu kara gün dostluğudur. Kazak kardeşlerimizin ihtiyaç duyduğu stratejik alanlarda onların yanında olmaya devam edeceğiz."

Nazarbayev: "Ticaret hacmini 10 milyar dolara çıkarmak istiyoruz''

Nazarbayev de yaptığı konuşmada, ''Türkiye ile Kazakistan arasında yılda 500 milyon dolar yatırım ve 10 milyar dolar ticaret hacmi hedefliyoruz'' dedi. Türkiye ile ortak yatırım fonu oluşturulması konusunda mutabık olduklarını belirten Nazarbayev, ''Türkiye bizimle Asya'ya biz de Türkiye ile Avrupa ve Orta Doğu'ya açılmak istiyoruz'' şeklinde konuştu.

Yeni Sinerji Ortak Eylem Planı

Basın toplantısı öncesinde Türkiye ile Kazakistan arasında Yeni Sinerji Ortak Eylem Planı'nın güncellenmesine ilişkin protokol imzalandı.

Toplantıya Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Feridun Bilgin katıldı.

(AA)



Diğer Haberler