recca-nin-7-toplantisi-14-15-kasim-da-askabat-ta-yapilacak

RECCA’nın 7.Toplantısı 14-15 Kasım’da Aşkabat’ta Yapılacak

Afganistan İçin Bölgesel Ekonomik İşbirliği Konferansı RECCA’nın 7. toplantısı, 14-15 Kasım’da Aşkabat’ta yapılacak.

16 Ekim 2017 10:35

Afganistan İçin Bölgesel Ekonomik İşbirliği Konferansı RECCA’nın 7.Toplantısı, 14-15 Kasım’da Aşkabat’ta yapılacak.

Konferansın hazırlık çalışmaları,ana konferansın gündem maddeleri çerçevesinde Aşkabat’ta  düzenlenen “Akademik Forum” da gerçekleştirildi.

Dışişleri Bakanlığı Uluslararası İlişkiler Enstitüsünde gerçekleşen forum, Türkmenistan Dışişleri Bakan Yardımcısı Vefa Hacıyev, Afganistan Dışişleri Bakan Yardımcısı Adela Raz, AGİT Aşkabat Merkezi Başkanı Natalya Drozd ve Afganistan Stratejik Araştırmalar Enstitüsü Direktörü Faramarz Tamanna’nın konuşmaları ile başladı.

Ardından 4 oturum halinde; “Enerji alanında Bölgesel İşbirliğinin Geliştirilmesi, Bölgenin Uluslararası İşbirliği Bağlantıları, Bölgesel Ticaret ve Transit Ulaşım, Afganistan’ın Bölgesel Rolüne Odaklanarak Yeni Ekonomik İşbirliği Alanları Keşfetmek” konuları Türkmen ve Afganistan başta olamk üzere çeşitli ülkelerden gelen uzmanlarca tartışıldı.

Foruma Türkmenistan ve Afganistan dışında; Çin, İran, Kırgızistan, Pakistan, Amerika Birleşik Devletleri’nden gelen akademisyenler ve AGİT uzmanları konuşmacı olarak katıldı.

Foruma katılan konuşmacılar, Afganistan’da enerji, ulaşım ve iletişim alanlarında yaşamsal projeleri hayata geçirmek için, bölgesel işbirliğinin önemine dikkat çekti.

2005 yılında Kabil'de başlatılan Afganistan'daki Bölgesel Ekonomik İşbirliği Konferansı RECCA; aralarında Türkiye’nin de bulunduğu konferansa katılan ülkelerce, Afganistan'daki durumu istikrara kavuşturma, Güney ve Orta Asya'nın bölgesel ekonomik bütünleşmesini teşvik etme çabalarına katkı yapmayı amaçlıyor.

Anahtar Kelimeler: Aşkabat, Afganistan, RECCA Toplantısı,

Diğer Haberler