ruslara-online-rezervasyon-yasaklaniyor

Ruslara Online Rezervasyon Yasaklanıyor

Rusya’da uzun zamandır internet ortamında tartışmalara neden olan tasarı parlamentonun alt kanadında kabul edildi.

04 Temmuz 2014 16:56

Söz konusu tasarı, yabancı internet şirketlerinin Rusların kişisel bilgilerini yalnız Rusya veritabanında tutmalarını zorunlu hale getiriyor.

Yani Facebook,  Twitter, Booking gibi sitelerin bunun için Rusya’da kendi temsilciliklerini açmaları ve veri merkezlerini oluşturmaları gerekiyor. Yabancı internet sitelerinin bunun için yaklaşık iki sene süresi var. Çünkü yeni yasa 1 Eylül 2016’da yürürlüğe girecek.

Yasa yürürlüğe girdiği zamana kadar yabancı siteler Rusya’da temsilciliklerini açmaz ve Rus kullanıcıların kişisel bilgilerini Rusya sınırları dışında tutmaya devam ederlerse, o zaman bu siteler Rusya’da bloke edilecek. Bu kararı ise Rusya  Haberleşme, Bilgi Teknolojileri ve Kitle İletişim Araçlarını Denetleme Servisi (Roskomnadzor) verecek – kontrol yetkisi bu kurumda olacak.

Yasanın yürürlüğe girmesiyle birlikte Rusya vatandaşları internet üzerinden uçak ve otel rezervasyonu yapma imkanından yoksun kalacak. Çünkü yabancı siteler üzerinden otel veya uçak rezervasyonu yapılması durumunda kişisel bilgiler söz konusu sitelerin bulunduğu ülkelerin veritabanlarına girecek. Bu ise Rusya’da kabul edilen yasaya aykırı. Dolayısıyla, vatandaşların küresel internet hizmetlerinden yararlanmaları yasaklanacak.

Rus milletvekillerine göre ise  kişisel bilgilerinin Rusya’da korunması vatandaşların da hoşuna gidecek. Milletvekilleri Rusların kişisel bilgilerinin ABD dahil yabancı ülkelerde bulunmasının ülkenin güvenliği açısından tehlike oluşturduğunu iddia ediyor.

Anahtar Kelimeler: rus, online, yasak, internet,

Diğer Haberler