rusya-belarus-gurcistan-ve-ukrayna-turkiye-deki-depremzedelerin-yardimina-kost

Rusya, Belarus, Gürcistan ve Ukrayna Türkiye’deki depremzedelerin yardımına koştu

Rusya, Belarus, Gürcistan ve Ukrayna devlet ve halk olarak 6 Şubat'ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından yaptıkları ayni ve nakdi yardımlarla Türkiye’deki depremzedelere destek oldu.

10 Mart 2023 13:54

Türkiye’nin Moskova Büyükelçiliğinden elde edilen bilgiye göre, Büyükelçiliğin depremzedelere yönelik başlattığı yardım kampanyasına, Rus halkı, Türk ve Rus şirketleri ile ülkedeki Türk vatandaşları katıldı.

Bugüne kadar toplanan nakdi yardımlar 3,5 milyon doları aşarken Büyükelçiliğin koordinasyonunda Türkiye'nin Novorossiysk, Kazan ve St. Petersburg başkonsoloslukları ile Yekaterinburg ve Ufa fahri konsoloslukları işbirliğinde, son bir ayda toplanan 400 tonun üzerinde yardım malzemesi Türkiye’ye gönderildi. Bu malzemelerin birçoğu, Türk Hava Yolları (THY) uçaklarıyla sevk edildi.

Bu çerçevede toplam 32 bin 411 battaniye, 14 bin 595 uyku tulumu, 2 bin 91 çadır, 1679 yatak, 1469 ısıtıcı, 302 fener, 177 seyyar tuvalet, 63 ton kıyafet ve 3 ton gıda malzemesi Türkiye'ye ulaştırıldı.

Ayrıca 100 tonu gıda malzemesi olmak üzere, toplam 135 ton yardım malzemesinin de yakın zamanda paketlenip gönderilmesi planlanıyor.

Diğer yandan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in talimatıyla Acil Durumlar Bakanlığı ile Savunma Bakanlığına bağlı yaklaşık 250 kişilik arama kurtarma ve tıbbi destek ekipleri, depremlerin yaşandığı ilk günden bu yana depremler bölgesinde faaliyet gösterdi.

Rusya Federasyonu'na bağlı Başkurdistan Cumhuriyeti ve St. Petersburg kentinden de yaklaşık 150 kişilik gönüllü arama kurtarma ekipleri deprem bölgesine intikal ederken Rusya Acil Durumlar Bakanlığı, depremlerin ilk gününde İskenderun Limanı'nda çıkan yangının söndürülmesi için yangın söndürme uçağını Türkiye’ye ulaştırdı.

Türkiye'ye Rus makamlarından 55 ton yardım malzemesi sevk edilirken Rusya Federasyonu'na bağlı Yakutistan ve Dağıstan cumhuriyetlerinden de yardım malzemeleri gönderildi.

Dağıstan'dan 22 tırdan oluşan yardım malzemesi Türkiye’ye gitti.

Belarus, toplam 42,5 ton ayni yardım gönderdi

Türkiye’nin Minsk Büyükelçiliğinden verilen bilgiye göre, Büyükelçilikte toplanan 15,5 ton ayni yardım, depremzedelere, ülkenin Belavia Hava Yolları'nın 12 Şubat-2 Mart tarihlerinde gerçekleştirdiği 13 seferle gönderildi.

Büyükelçiliğin açtığı AFAD bağış hesabında bugüne kadar 60 bin dolara yakın nakdi yardım toplandı. Nakdi yardımın toplanmasına, Belarus’taki 3 GSM operatörünün (Life, A1 ve MTS) Türkiye’deki depremzedelere nakdi yardım amaçlı SMS kampanyasının önemli katkısı oldu.

Belarus devletinin hibe ettiği ve Büyükelçiliğin kampanyasıyla toplanan çadır, uyku tulumu, battaniye, jeneratör, ilaç, hijyen malzemesi, gıda ve giysileri içeren ayni yardımların toplamı 42,5 tona ulaştı.

Öte yandan, ağır teçhizat ve donanımları ile deprem bölgesinde görev yapan Belarus’un "ZUBR" adını taşıyan 64 kişilik arama kurtarma ekibi, 6 vatandaşı enkaz altından kurtardı, 45 kişinin ise naaşına ulaştı.

Gürcistan'dan 758 ton ayni yardım yapıldı

Türkiye’nin Tiflis Büyükelçiliğinden alınan bilgilere göre, Kahramanmaraş merkezli depremlerin meydana gelmesinin ardından Gürcistan’dan Türkiye'ye bugüne kadar toplam 47 tırdan oluşan 758 ton ayni yardım gönderildi.

Gönderilen 47 tır arasında, Gürcistan hükümetinin 7 tırdan oluşan 100 ton insani yardım malzemesi de bulunuyor.

Gürcistan Başbakanı İrakli Garibaşvili’nin talimatıyla deprem bölgesinde toplam 193 kişilik Gürcü arama kurtarma ekipleri görev yaparken Gürcü ekiplerin enkaz alanında yaptığı çalışmalarında 2 eğitimli köpek de yer aldı.

Ukrayna’dan 72 tondan fazla ayni yardım

Rusya ve Ukrayna savaşı sürerken Ukrayna, Türkiye'ye 72 tondan fazla ayni yardım gönderdi.

Türkiye’nin Kiev Büyükelçiliğinden alınan bilgiye göre, büyükelçiliğin depremzedelere yönelik başlattığı yardım kampanyasına Ukrayna’daki Türk vatandaşları ve Ukrayna halkı destek oldu.

Büyükelçiliğin koordinasyonunda toplanan 50 tonu aşkın ayni yardım malzemesi, Türk iş insanlarının lojistik desteğiyle Türkiye’ye gönderildi. Toplanan ayni yardımları taşıyacak bir diğer tır da bu hafta içerisinde yola çıkacak.

Ukrayna’nın Harkiv Belediyesinin kardeş şehri Gaziantep’e yönelik başlattığı yardım kampanyası çerçevesinde toplanan 22 ton ayni yardım malzemesi kente ulaştırıldı.

Ukrayna hükümetinin kararıyla da 87 personel ve 10 arama kurtarma köpeği, deprem bölgesindeki arama kurtarma çalışmalarına katıldı.

Diğer Haberler