rusya-lideri-putin-askabatta

Rusya Lideri Putin Aşkabat'ta

Türkmen-Rus zirvesinin ana temasının ticari ve ekonomik ortaklık olduğu vurgulandı.

03 Ekim 2017 14:52

Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhammedov, resmi ziyaret için Aşkabat’a gelen Rusya lideri Putin’i, Oğuzhan Köşkü’nde resmi törenle karşıladı.

Resmi törenin ardından iki lider, basına kısa açıklama yaptı. Burada konuşan Türkmen lider, Türkmenistan ile Rusya arasındaki diplomatik ilişkiler kurulmasının 25. yıldönümünde gerçekleşen ziyaretin  önemine dikkat çekti. Daha sonra iki lider baş başa görüştü ve ardından heyetler arası görüşmelere geçildi. Putin ve Berdimuhammedov, iki ülke heyetleri arasında gerçekleşen görüşmelere de başkanlık etti.

Görüşmelerde, Türkmen-Rus zirve görüşmelerinin ana temasının ticari ve ekonomik ortaklık olduğu vurgulandı.

Türkmen ve Rus heyetleri arasındaki görüşmelerin ardından, iki ülkenin yeni işbirliği alanlarına ilişkin hükümetler ve kuruluşları arasında 13 yeni belge imzalandı. İki lider de, stratejik ortaklığın yenilenmesine ilişkin belgeyi imzaladı.

Rusya lideri Putin ve Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhammedov, imza töreninin ardından ortak basın açıklaması yaptı.

Yapılan ortak açıklamada, Türkmen – Rus işbirliğinin stratejik bir niteliği olduğuna dikkat çekildi ve “Rusya ile Türkmenistan ilişkilerinin, bölgesel ve uluslararası konjonktür ve istikrarsızlıklara bağlı olmadığına” vurgu yapıldı

Küresel ekonomideki güncel olumsuzluklara rağmen Rusya’nın, Türkmenistan’ın en önemli ticari ortakları arasında yerini koruduğu belirtilen açıklamada; “Kültürel ve insancıl ilişkiler her zaman Türkmen-Rus ilişkilerinde özel bir rol oynamış ve Türkmenistan ve Rusya halklarının karşılıklı anlayış, güven, saygı ve sempatilerine güçlü bir köprü oluşturmuştur.” denildi.

Rusya lideri Putin ve Türkmen lider birbirlerine ülkelerinin nişanını taktılar.

Anahtar Kelimeler: Putin, Rusya, Türkmenistan, Berdimuhammedov, Rusya-Türkmenistan ilişkileri,

Diğer Haberler