saakasvili-hakkinda-arama-karari

Saakaşvili Hakkında Arama Kararı

Gürcistan’ın eski Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili hakkında ülke içi arama kararı çıkartıldı.

15 Ağustos 2014 10:57

Başsavcılıktan yapılan açıklamada Gürcistan devlet sınırlarını  geçmesi durumunda  Mihail Saakaşvili’nin tutuklanacağı bildirildi. İlgili kararın İçişleri Bakanlığına gönderildiği kaydedildi.

Eski Cumhurbaşkanının hakkındaki arama kararı,  daha önce başlatılan davalarla ilgili. Mihail Saakaşvili, 7 Kasım 2007 senesinde Gürcistan’da düzenlenen protesto gösterisinin şiddet yoluyla dağıtılmasından, İmedi Televizyonuna saldırı düzenlenmesinden, 14 Temmuz 2005 senesinde Cumhuriyet Partisi milletvekili Valeri Gelaşvili’nin dövülmesinden ve 8 milyon 837 milyon lari (5 milyon dolar)  bütçe parasının amacına uygun olmayan şekilde harcanmasından dolayı suçlanıyor.

Saakaşvili, Başsavcılığın kararının ardından yaptığı açıklamada hakkındaki suçlamaları reddetti.  Eski Cumhurbaşkanı, 8 milyon lariyi kişisel ihtiyaçları ve amaçları için harcamadığını, bu paranın konukların kabulü, Cumhurbaşkanlığı rezidansının çalışması, turizm reklamı ve Gürcistan’ın Rusya tarafından işgal edilen topraklarıyla ilgili politikalar için harcandığını söyledi. Rustavi -2 televizyonuna konuşan Saakaşvili, hakkındaki suçlamaların ve kararların tamamen siyasi olduğunu bildirdi: “Daha önceki iki suçlama tamamen siyasi olduğu için para iddiasını da eklediler. Daha önce İvanişvili benim 19 milyar dolar çaldığımı iddia ediyordu. Bunu ispat edemediler ve şimdi benim 9 yıllık başkanlık dönemimde konukların kabulü, Cumhurbaşkanlığı rezidansının çalışması, turizm reklamı ve Gürcistan’ın Rusya tarafından işgal edilen topraklarıyla ilgili politikalar için 5 milyon dolar harcadığım ortaya çıktı. Bu, ülke iktidarını oldukça komik duruma düşürüyor.  Bütün harcamalar belgeli ve biz bu belgeleri iktidara sunmuşuz. Yasadışı hiçbir şey yapmamışız ve saklayacak bir şeyimiz yok. Bana neden Peru’ya gittiğimi soruyorlar. Sanki çok mu istiyordum Peru’ya gitmeyi? Peru’da Cumhurbaşkanı seçmişlerdi ve adam Kongre’de ülkesinin Abhazya ve Güney Osetya’yı tanıması gerektiğini savunuyordu. Bu, bizim için büyük darbe olurdu. Gittik ve ülkemiz adına iyi sonuç aldık. Utanmadan bizim işgal altındaki topraklarımızı tanıma riski olan ülkelerde bazı yetkililere hediye vermekle suçluyorlar. Bunu yapmasaydık, ne olurdu, biliyoruz”.

Saakaşvili, hiçbir zaman yolsuzluğa bulaşmadığını söyledi ve Cumhurbaşkanı olmasıyla yaşam tarzında bir değişiklik olmadığını vurguladı: “İvanişvili kendisi bir zamanlar bana 100 milyon dolar teklif ettiğini, benim reddettiğimi söylüyordu. Benim yolsuzluktan elde ettiğim param yok. Ailem daha önce nerede yaşıyorduysa, orada yaşıyor. Her yere metro ile gidiyorum.  Cumhurbaşkanlığı bana maddi anlamda hiçbir şey katmadı, ama ülke bütçesi benim dönemimde 11 kat arttı”.

Gönül Şamilkızı

Anahtar Kelimeler: gürçistan, arama kararı, Mihail Saakaşvili,

Diğer Haberler