sanayi-ve-teknoloji-bakani-kacir-74-uluslararasi-uzay-kongresine-katilmak-uze

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Kacır, 74. Uluslararası Uzay Kongresi'ne katılmak üzere bulunduğu Azerbaycan'da, Bilişim Vadisi Bakü'yü ziyaret etti

Bakan Kacır: "Azerbaycan'ın yanında olmaya Azerbaycan'a destek sunmaya devam edeceğiz. Arzu ediyoruz ki milli teknoloji hamlesi rüzgarı İstanbul'da, Ankara'da, İzmir'de estiği gibi Bakü'de de çok kuvvetli bir şekilde esmeye devam etsin"

03 Ekim 2023 11:29

Azerbaycan'da düzenlenen 74. Uluslararası Uzay Kongresi'ne (IAC) katılan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, burada basına açıklama yaptı.

IAC'ın dünyanın pek çok ülkesinden uzay profesyonellerini, bilim insanlarını, araştırmacıları ve gençleri bir araya getirdiğini belirten Kacır, 2026'da düzenlenecek kongreye Antalya'nın ev sahipliği yapma adayı olduğunu bildirdi.

Bakan Kacır, Polonya'nın bir şehri ile yarıştıklarını fakat Antalya'nın bu yarışı kazanmasını ümit ettiklerini dile getirerek, Türkiye'nin geçmişte çok büyük uluslararası etkinliklere ev sahipliği yaptığını hatırlattı.

Türkiye'nin Milli Uzay Programı'nın uyguladığın, ilk Türk vatandaşının uzaya gönderileceğini aktaran Kacır, "Türkiye milli teknoloji hamlesi yolculuğunda büyük hızla ilerliyor. Bu yolculukta savunma sanayi lokomotif oldu. Şimdi hedefimiz savunma sanayinde gerçekleşen başarıyı diğer alanlarda da hızla yaygınlaştırmak. Uzay da bizim için önemli hedeflerden biri. Uzay alanında çok tecrübeli bir ülkeyiz. Hali hazırda görüntüleme uydularını kendi imkanlarıyla geliştirebilen, üretebilen ve kullanabilen bir ülkeyiz." diye konuştu.

Yerli ve milli imkanlarla üretilen, yüksek çözünürlüğe sahip ilk gözlem uydusu İMECE'nin nisanda uzaya gönderildiğine işaret eden Bakan Kacır, şu değerlendirmede bulundu:

"Önümüzdeki yıl TÜRKSAT 6A ilk milli haberleşme uydumuz uzaya gönderilmiş olacak ve böylece Türkiye uzayda kendi imkanlarıyla geliştirdiği haberleşme uydularını kullanabilen 10 ülkeden biri olacak. İnşallah önümüzdeki dönemde Uluslararası Uzay İstasyonu'na göndereceğimiz ilk Türk vatandaşımız ve sonrasında gerçekleştireceğimiz Ay Programı'mız ve diğer uzay teknolojileri projeleriyle Türkiye'mizin bu yolculuğu büyük bir hızla devam edecek."

"Biz can Azerbaycan'ın yanında olmaya Azerbaycan'a destek sunmaya devam edeceğiz"

Kacır, kongreden sonra Bilişim Vadisi Bakü'yü ziyaret etti, yeni katılan şirketlerin açılışını yaptı.

Çalışmalar hakkında bilgi alan Bakan Kacır, Bilişim Vadisi Bakü'ye yeni katılan Ordulu Teknoloji, Saha İSTANBUL ve Havelsan şirketlerinin açılışını yaptı.

Kacır, yaptığı açıklamada, Azerbaycan'ın da tıpkı Türkiye'deki gibi araştırma, geliştirme ve inovasyon ekosistemini büyütmesinin, yüksek teknoloji üreten ülkeler arasında yer almasının kendilerini mutlu ettiğini söyledi.

Hem iki ülke arasındaki işbirliğini güçlendirebilmek hem Azerbaycan'daki genç, dinamik ve yetkin insan kaynağından en etkin şekilde Türkiye'nin ve Azerbaycan'ın istifade etmesini sağlayabilmek adına Bilişim Vadisi'nin Türkiye dışındaki ilk kampüsünü Azerbaycan'da açtıklarını belirten Bakan Kacır, şöyle konuştu:

"Memnuniyetle görüyorum ki bu adımımız her iki ülke tarafından da, iki ülkenin ekosistemleri tarafından da büyük bir teveccühle karşılandı. İlk aylarından itibaren pek çok Türk ve Azerbaycan şirketi Bilişim Vadisi'nde yer almak arzusu taşıdı. Şimdiden 20 firma burada araştırma geliştirme ofislerini açmış durumda. Bu ofisler Bilişim Vadisi'nin Türkiye'deki faaliyetleriyle eş değer düzeyde hizmet görüyor olacaklar. Araştırma ve geliştirme çalışmaları tıpkı Türkiye'deki Bilişim Vadisi kampüslerinde yürütülen süreçlerde olduğu gibi takip edilecek ve desteklenecek."

Bilişim Vadisi Bakü tarafından eylülde oyun geliştirme kampı düzenlendiğini ve kampın büyük ilgi gördüğünü hatırlatan Kacır, "Önümüzdeki dönemde dijital teknoloji alanlarında, mobilite teknolojilerinde, savunma sanayiyle ilişkin teknolojilerde, haberleşme teknolojilerinde, oyun teknolojilerinde buradaki şirketlerin çok önemli araştırma, geliştirme ve inovasyon çalışmalarına imza atacağını ümit ediyoruz. Biz can Azerbaycan'ın yanında olmaya Azerbaycan'a destek sunmaya devam edeceğiz. Arzu ediyoruz ki milli teknoloji hamlesi rüzgarı İstanbul'da, Ankara'da, İzmir'de estiği gibi Bakü'de de çok kuvvetli bir şekilde esmeye devam etsin." ifadelerini kullandı.

 

Anahtar Kelimeler: sanayiveteknolojibakanı, bilişimvadisi, bakü,

Diğer Haberler