semerkant-in-kalbi-registan-meydani-turistleri-buyuluyor

Semerkant`ın Kalbi Registan Meydanı, Turistleri Büyülüyor

14'üncü yüzyıldan bu yana güç ve zarafetin simgesi Registan Meydanı, Semerkant”ı görmeye gelenlerin ilk duraklarından.

24 Kasım 2014 12:50

Semerkant`ın kalbi Registan Meydanı, turistleri büyülüyor.

14'üncü yüzyıldan bu yana güç ve zarafetin simgesi Registan Meydanı, Semerkant”ı görmeye gelenlerin ilk duraklarından...

Semerkant, uygarlık tarihinin en eski bilim ve ticaret merkezlerinden biri...

Zerefşan nehrinin suladığı geniş vadide, Türk asıllı kavimlerin yurt edinmesiyle kurulan kent, 1365 yılında Orta Asya`yı hakimiyeti altında toplayan Emir Timur`un kurduğu imparatorluğun başkenti olarak en önemli dönemini yaşadı.

Semerkant, Emir Timur döneminde dünyanın en zengin kentlerinden birine dönüştü ve çok sayıda mimari şahesere sahip oldu.

Medreseler, bilim ve sanat kurumları, rasathaneler...

O ihtişamlı günlerin izlerini, şehrin yüreği olarak anılan Registan Meydanı’nda bugün bile rahatlıkla görmek mümkün.

Meydan, üzeri muhteşem çinilerle donatılmış devasa kapılara sahip, farklı dönemlerde yapılmış 3 ayrı medresenin çevrelediği bir alanda kurulu.

Bu medreselerden en eskisi alim hükümdar Uluğ Bey tarafından 15'inci yüzyılda yaptırılmış olan ve Uluğ Bey’in bizzat astronomi dersleri verdiği medrese.

Meydanı karşıdan izleyenleri selamlayan Tilla-Kari (Tilla Kari - yaldızlı medrese) ve meydanın sağındaki Sher-Dor (Şir Dar-kaplanlı medrese) ise 17'inci yüzyıl yapımı.

"Bütününde ve her santimetre karelik ayrıntısında Altın Oran'ın izlerini taşıyan bu muhteşem meydan dünyanın dört bir tarafından gelen turistleri etkilemeye devam ediyor....

Anahtar Kelimeler: Semerkant, Registan Meydanı,

Diğer Haberler