semerkantta-bulunan-gur-i-emir-turbesi-turist-akinina-ugruyor

Semerkant'ta bulunan Gur-i Emir Türbesi turist akınına uğruyor

Timur İmparatorluğunun kurucusu Emir Timur'un kabrinin bulunduğu Gur-i Emir Türbesi için yapılan bilgilendirici yeni uygulama, Timur’un hayatını yakından öğrenme imkanı veriyor. 

26 Ocak 2024 17:35

Timur İmparatorluğu'nun kurucusu ve ilk hükümdarı olan Emir Timur 1336 yılında Özbekistan’ın Şehr-i Sabz şehrinde doğdu. Babası yöredeki Barlas kabilesinin emiri Turagay’dı.

Emir Timur 1370'ten itibaren düzenlediği seferlerle Orta Asya, Rusya, İran, Hindistan, Afganistan, Kafkasya, Ortadoğu ve Anadolu'nun büyük bir bölümünü egemenliği altına aldı. Hükümdarlığı boyunca yaptığı 17 seferi de kazanan Timur, tarihçiler tarafından askeri bir deha olarak kabul edilir.

Timur, hayatı boyunca Bibi Hanım Mescidi, Gök Saray, Ahmed Yesevi Hankahı gibi birçok cami, medrese ve türbe yaptırdı. 1405’te vefatının ardından ise Semerkant'ta inşa edilen Gur-i Emir türbesine defnedildi. Gur-i Emir Türbesi her sene binlerce turisti ağırlıyor. Türbe ziyareti için hazırlanan mobil uygulama sayesinde ise turistlere bilgi veriliyor. Ayrıca, türbenin çeşitli noktalarına yerleştirilmiş fotoğraflara mobil cihazın kamerası tutulduğunda fotoğraflarla ilgili bilgilendirme videosu izlenebiliyor.

Gur-i Emir’de deneme amaçlı kurulan uygulama daha sonra diğer tarihi mekanlara da kuruldu. Uygulama ile ziyaretçinin bulunduğu nokta, tarihi abidenin geçmişi, eski fotoğrafları ve benzeri bilgiler ekrana yansıtılıyor. 
 

Anahtar Kelimeler: timur imparatorluğu, emir timur, gur-i emir, semerkant, özbekistan,

Diğer Haberler