sii-asiretler-isid-39-e-karsi-sisilahlaniyor

Şii Aşiretler IŞİD'e Karşı Sisilahlanıyor

Irak'ın başkenti Bağdat'ın kuzey kırsalında bulunan Şii aşiretler, Irak ve Şam İslam Devleti (IŞİD) terör örgütünün muhtemel saldırılarına karşı savunma gerekçesiyle silahlandıklarını açıkladı.

20 Haziran 2014 13:53


IŞİD'in Şii mezhebine bağlı aşiretlerle karşı karşıya gelmesine karşılık, aşiretler kendi bölgelerini koruyabilmek için mensuplarını silahlandırarak milis güçlerini oluşturuyor.

Bağdat'ın merkezine yaklaşık 50 kilometre uzaklıkta olan Decel kenti, Samarra'dan sonra IŞİD'in Bağdat'a ulaşması için geçmesi gereken en stratejik kentlerden biri. Bölgede yaşan Şii mezhebine bağlı en kalabalık aşiretlerden olan Mersumi aşireti de diğer Şii aşiret ve gruplar gibi olası IŞİD saldırılarına karşı mensuplarını silahlandırıdı.

Irak ordusunun ise IŞİD'in Bağdat'a ulaşmasına engel olmak ve bölgedeki Şii mezhebine bağlı halkın kendini koruması için aşiretlere askeri ve lojistik destekte bulunduğu ifade ediliyor. Yerel kaynaklar, IŞİD'in Decel'e yakın bölgeleri işgal etmesinin ardından, Mersumi aşiretine mensup 2 binden fazla gencin silahlandığı belirtiyor. Mersumi milislerinin ağır silahlara da sahip olduğu gözleniyor.


IŞİD terör örgütü Musul, Tikrit ve Telafer kentlerini işgal ettikten sonra Bağdat'a da saldıracağını duyurmuştu. Örgüte bağlı militanların, başkente ilerlemeden önce Bağdat-Musul karayolu üzerindeki Samarra ve Decel bölgelerini ele geçirmesi gerekiyor.

IŞİD'in ayrım gözetmeksizin tüm Şiileri hedef alan ve çoğu kez katliamla sonuçlanan saldırıları sebebiyle Iraklı Şiilerin en büyük dini otoritesi Ayetullahuzma Ali Hüseyin Sistani de Cihad fetvası vererek tüm Şiilere seferberlik çağrısında bulunmuştu.



Anahtar Kelimeler: Şii, aşiret, IŞİD, Irak, silahlanma,

Diğer Haberler