sirbistan-basbakani-srebrenitsa-39-da-protesto-edildi

Sırbistan Başbakanı Srebrenitsa'da Protesto Edildi

Sırbistan Başbakanı Vuçiç, Srebrenitsa soykırımında hayatını kaybeden 136 kurbanın cenaze törenine katılmak üzere geldiği Potoçari Anıt Mezarlığı'nda protesto edildi.

12 Temmuz 2015 08:26

Srebrenitsa soykırımının 20. yılı dolayısıyla düzenlenen cenaze törenine katılmak üzere Potoçari Anıt Mezarlığı'na gelen Sırbistan Başbakanı Aleksandar Vuçiç, buradaki vatandaşlar tarafından protesto edildi.

Soykırım kurbanlarının defnedildiği alana girerken ıslıklanan Vuçiç'e bazı vatandaşlar sert cisimler attı. Saldırı sırasında Vuçiç'in gözlüklerinin düştüğü görüldü. Soykırım anıtına çiçek bıraktığı sırada "adalet'' ve ''Vuçiç dışarı" sloganları atan kalabalığın fiziksel saldırı girişiminde bulunması üzerine Vuçiç, Potoçari Anıt Mezarlığı'ndan çıkarıldı.

Bu arada, bir grup vatandaş, üzerinde Vuçiç'in Bosna'daki savaş öncesinde söylediği "Öldürülen her Sırp için biz de 100 Müslüman öldüreceğiz" sözlerinin yazılı olduğu büyük bir pankart açıldı.

Bosna Hersek İslam Birliği Başkanı Husein Kavazoviç, mezarlıktaki vatandaşlara sağduyulu olmaları çağrısında bulunarak, "Buraya farklı amaçlar için gelenlere doğru değil, kıbleye doğru dönün ve cenaze namazını kılın" dedi.

Sırbistan Dışişleri Bakanı Daçiç'ten yazılı açıklama

Sırbistan Dışişleri Bakanı İvitsa Daçiç, Sırbistan Başbakanı Aleksandar Vuçiç'e Potoçari Anıt Merkezi'nde yapılan saldırının sadece Vuçiç'e değil tüm Sırbistan'a ve onun barış ve bölgesel işbirliği politikasına yapıldığını söyledi.

Yazılı bir açıklama yayınlayan Daçiç, Sırbistan hükümetinin olağanüstü toplanacağını belirterek, Vuçiç'e yapılan saldırıyı en sert şekilde kınadığını ifade etti.

Daçiç, Sırbistan Başbakanı Vuçiç'in Srebrenitsa'daki törene ülkesini temsilen katıldığını ve niyetinin kurbanları anmak olduğunu kaydederek, "Bu saldırı sadece Vuçiç'e değil, tüm Sırbistan'a ve onun barış ve bölgesel işbirliği politikasına yapılmıştır" ifadesini kullandı.

Sırbistan'ın Saraybosna Büyükelçisi Stanimir Vukiçeviç de AA'ya yaptığı açıklamada, çıkan arbedede Vuçiç'in fiziksel saldırıya maruz kaldığını belirterek, saldırının ardından mezarlıktan çıkarılan Vuçiç'in ülkesine hareket ettiğini bildirdi.

Srebrenitsa Belediye Başkanı Çamil Durakoviç ise Vuçiç'e yapılan saldırıdan dolayı hayal kırıklığına uğradığını ve saldırı nedeniyle Vuçiç'ten özür dilediğini söyledi.

Saldırının bugün eşlerini, oğullarını ya da babalarını toprağa veren kurban yakınları tarafından yapılmadığını ifade eden Durakoviç, "Bunu, anlamlı töreni kullanmak isteyen kötü niyetli kimseler yaptı" dedi.

Durakoviç, soykırımın yıl dönümünde Srebrenitsa'ya gelen Vuçiç'in anma törenine katıldığını, kurban yakınlarıyla bir araya geldiğini ve yakasına "Srebrenitsa Çiçeği" taktığını vurgulayarak, yapılan saldırı nedeniyle utanç duyduğunu kaydetti.

Sırbistan Başbakanı Vuçiç, Srebrenitsa soykırımının 20. yılı dolayısıyla düzenlenen cenaze törenine katılmak üzere geldiği Potoçari Anıt Mezarlığı'na girişi sırasında buradaki vatandaşlar tarafından protesto edilmişti.

Soykırım kurbanlarının defnedildiği alana girerken ıslıklanan Vuçiç'e bazı vatandaşlar ayakkabı ve su şisesi gibi sert cisimler atmıştı.

"Adalet'' ve ''Vuçiç dışarı" sloganları atan kalabalığın fiziksel saldırı girişiminde bulunması üzerine Vuçiç, Potoçari Anıt Mezarlığı'ndan çıkarılmıştı.

Anahtar Kelimeler: protesto, sırbistan başbakanı, srebrenitsa, vuçiç,

Diğer Haberler