tacik-dili-gununde-dil-milletler-arasindaki-bag-konferansi

Tacik Dili Günü'nde "Dil: milletler arasındaki bağ" konferansı

Tacikistan Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliği'nin girişimiyle Tacik Dili Günü'nde, Stratejik Düşünce Enstitüsü'nde "Dil: Milletler Arasındaki Bağ" konulu uluslararası bir konferans düzenlendi.

08 Ekim 2021 11:39

Konferansa Stratejik Düşünce Enstitüsü'nden uzmanlar, profesörler ve araştırmacıların yanı sıra Ankara, Hacettepe ve Hacı Bayram Veli üniversitelerinden öğrenciler katıldı. Aynı zamanda Tacikistan Cumhuriyeti Ulusal Bilimler Akademisi'nin ilgili üyeleri Saifiddin Nazarzoda ve Mirzo Hasan Sulton da konferansa katılarak konuşma yaptı.

Konferans açılış konuşmasında Tacikistan Cumhuriyeti'nin Olağanüstü ve Tam Yetkili Ankara Büyükelçisi Ashrafjon Gulov dinleyicilere Tacik dilinin tarihi, önde gelen Tacik düşünürlerin dünyaca ünlü eserlerini, Tacik dilinin uluslararası arenadaki konumu ve Tacikistan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Emomali Rahmon’un Tacik dilinin resmî konumu ve gelişimine katkıları hakkında bilgi verdi.

Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Hülya Kasapoğlu, Firdavsi, Rudaki, Mevlana ve Comi gibi önde gelen Fars ve Tacik düşünürlerin dünya toplumunun ahlak eğitimine katkılarından bahsetti ve Tacik dilinde şiirler okudu.

Konferans Ankara Sosyal bilimler Üniversitesi'nden Dr. Umut Beşar, Tacikistan Cumhuriyeti Ulusal Bilimler Akademisi yetkilileri Saifiddin Nazarzoda ve Mirzo Hasan Sulton'un konuşmalarıyla devam etti.

Etkinlik kapsamında Tacikistan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Ekselansları Emomali Rahmon'un "Tarihin Aynasında Tacikler" adlı kitaplarından oluşan bir sergi katılımcılara sunuldu. 

Konferans sonunda Emomali Rahmon’un Farsça ve İngilizce olarak yayınlanan kitaplar, üniversite öğrencileri ve araştırmacılara Tacik halkının tarihi hakkında daha fazla bilgi sahibi olmaları için dağıtıldı.

Diğer Haberler