tacikistan-cumhurbaskani-rahman-ikili-iliskileri-ilerletmek-icin-kazakistani-zi

Tacikistan Cumhurbaşkanı Rahman ikili ilişkileri ilerletmek için Kazakistan'ı ziyaret ediyor

Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, Tacikistan Cumhurbaşkanı İmamali Rahman’a su ve enerji tedariki için minnettar olduğunu söyledi.

25 Ağustos 2023 19:17

Kazakistan Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamaya göre, Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, çalışma ziyareti kapsamında Astana’ya gelen Tacikistan Cumhurbaşkanı İmamali Rahman’ı havalimanında karşıladı.

Daha sonra Tacik lider için Cumhurbaşkanlığı Sarayı Akorda’da tören düzenlendi.

Tokayev ve Rahman, tören sonrası baş başa görüştü.

Kazakistan Cumhurbaşkanı Tokayev, söz konusu ziyareti iki dost ve kardeş ülke arasındaki ilişkileri ilerletmek açısından önemli bulduğunu söyledi.

Ayrıca mayısta iki ülke arasında imzalanan “Müttefik Etkileşim Deklarasyonunun” başarıyla uygulandığını kaydeden Tokayev, bu yılın ilk altı ayında karşılıklı ticaret hacminin 500 milyon doları aştığını ve bu rakamı 2 milyar dolara çıkarmayı hedeflediklerini belirtti.

Tokayev, Kazak-Tacik ilişkilerinin her alanda geliştiğini vurgulayarak “Özellikle su ve enerji tedarikiyle ilgili Kazakistan’a karşı yükümlülüklerinizi yerine getirmeye yönelik zamanında aldığınız kararlar için size ve Tacik tarafına minnettarız. Anlaştığımız gibi Kazakistan da (Tacikistan’a yönelik) kendi yükümlülüklerini yerine getiriyor.” dedi.

Rahman ise iki ülke arasında karşılıklı anlayış, saygı ve güven düzeyinin yüksek olmasından memnuniyet duyduğunu ve Kazakistan ile ilişkilerin daha fazla genişletilmesinin Tacikistan dış politikasının mutlak önceliği olmaya devam edeceğini bildirdi.

Heyetler arası görüşmede ise ticaret, ekonomi, ulaştırma, lojistik, tarım, enerji, finans ve kültürel alanlarda işbirliği perspektifleri ele alındı.

Tokayev ve Rahman, bunun yanı sıra Tacikistan’ın Kültür Günlerinin açılış törenine katılacak ve Astana’da Tacik Tarım Ürünleri Fuarı’nı ziyaret edecek.

Anahtar Kelimeler: kazakistan, tacikistan, tokayev, astana,

Diğer Haberler