tacikistanda-aral-golu-konulu-liderler-zirvesi-yapildi

Tacikistan'da Aral Gölü konulu liderler zirvesi yapıldı

Başkent Duşanbe’de, Aral’ı Kurtarma Uluslararası Fonu Kurucu Ülkeler Devlet Liderleri Toplantısı yapıldı.

15 Eylül 2023 18:31

1993 yılında kurulan Aral’ı Kurtarma Uluslararası Fonu, Aral Gölü çevresindeki sosyal ve ekonomik durumu iyileştirmeyi amaçlıyor ve Aral Gölü'ne yönelik projeleri destekliyor. 

Tacikistan Cumhurbaşkanı İmamali Rahman’ın ev sahipliğinde düzenlenen toplantıya Özbekistan, Kazakistan, Türkmenistan cumhurbaşkanları katıldı.

Toplantıda, liderler, Aral Gölü ve çevresine yönelik son durumu değerlendirdi. 

Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev, iklim değişikliğine uyum konusunda bölgesel bir stratejinin benimsenmesini ve bölge ülkelerinde iklim değişikliğine yönelik önlemlerin alınması amacıyla bir platform kurulmasını teklif etti. Mirziyoyev, “Aral Gölü'nün kuru tabanında son birkaç yılda 1,7 milyon hektar alanda ağaç dikimi gerçekleştirildi. Önümüzdeki iki yıl içerisinde 400 bin hektar alanda daha fidan dikme işlemleri yapılması planlanıyor. Aral felaketinin zararlarını azaltmanın yanı sıra 3,5 milyon hektardan fazla alanda tabiat parkları oluşturulacak.” dedi.

Diğer yandan, Kazakistan Cumhurbaşkanı Tokayev, Aral Gölü havzasındaki ana su kaynağı alanının son 50 yılda %30 azaldığını açıkladı. Tokayev, bölgenin iki ana nehri olan Seyhun ve Ceyhun’da 80'den fazla rezervuarın inşa edildiğini belirterek, verimsiz su kullanımı ve yapılan ihmallerin büyük çevre sorunlarına yol açtığını ifade etti.
Tokayev, ayrca, Orta Asya Ülkeleri İklim Sorunları Proje Ofisi'nin kurulmasını önerdi.

2020 yılından bu yana Tacikistan Cumhurbaşkanı İmamali Rahman yürüttüğü fonun bir sonraki toplantısı 2026 yılında Kazakistan'da yapılacak. 


 

Anahtar Kelimeler: Tacikistan, Orta Asya Liderleri, Aral,

Diğer Haberler