tanaptan-radyasyon-salimi-aciklamasi

TANAP'tan "radyasyon salımı" açıklaması

Azeri gazını Türkiye üzerinden Avrupa'ya taşıyacak olan TANAP inşası sırasında çevre, halk sağlığı ve kültürel varlıkların korunduğu belirtildi.

11 Mayıs 2017 10:54

Azerbaycan ŞahDeniz – 2 Sahası’ndan çıkarılan doğalgazı Türkiye üzerinden Avrupa’ya taşıyacak Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı Projesi'nin (TANAP) inşası sırasında çevre, halk sağlığı ve kültürel varlıkların korunduğu, boru hattı kaynak çalışmalarında "radyasyon salımı" olduğu yönündeki haberlerin gerçeği yansıtmadığı bildirildi.

TANAP'tan yapılan yazılı açıklamada, projede yasal mevzuatın yanı sıra ulusal ve uluslararası standartların eksiksiz uygulandığı ifade edildi.

Projenin, Türkiye ve Avrupa'nın enerji arz güvenliğini amaçladığı kaydedilen açıklamada, şu bilgilere yer verildi:

"TANAP'ın inşası sırasında; çevre, halk sağlığı ve kültürel varlıkların korunması, yasal ve etik ilkeleri oluşturmaktadır. Bu kapsamda, bir süre önce bazı yayın organlarında boru hattı kaynak çalışmalarında radyasyon salımı olduğu yönünde yer alan haberler kesinlikle gerçeği yansıtmamaktadır. Bu açıklama kamuoyunun doğru bilgilenme hakkına duyduğumuz inanç ve saygı nedeniyle gerçekleştirilmektedir. Boru hattı inşasında, boruların birleştirilmesi sırasında kaynak rutin bir işlem olarak kullanılmaktadır ve kaynak yapımında tahribatsız muayene metodları uygulanmaktadır. Bu uygulama sırasında Gürcistan Gümrük Kapısında, 4 Mayıs Perşembe günü radyasyon algılanması gerekçesiyle uyarı verilmiştir. Gürcistan sınırındaki inşaat sahasında yaşanan bu durum insan sağlığını tehdit etmeyecek boyuttaki radyasyon miktarının, sınırdaki hassas radyasyon ölçüm cihazları tarafından algılanması ve alarm vermesi sebebiyle meydana gelmiştir."

Açıklamada, boru hattı inşaatlarında, boruların birbirine birleştirilmesi amacıyla yapılan kaynak işleminde kaynakların içlerinde hataların tespiti amacı ile radyasyon içerikli radyografi tekniğinin kullanıldığı aktarıldı.

Radyografi tekniği ile muayenede kullanılan tüm malzeme ve ekipmanın Türkiye Atom Enerjisi Kurumu’nun (TAEK) yönetmelik ve gerekliliklerine uygun yöntemlerle, TAEK tarafından lisanslandırılmış, onaylı kuruluş ve firmaların sağladığı belirtilen açıklamada, bu ekipmanların sertifikalı ve eğitimli personel tarafından kullanıldığı vurgulandı.

Açıklamada ayrıca, TANAP inşaatındaki kaynak çalışmalarında radyasyon salınımı olduğu haberlerine açıklık getirmek amacıyla TAEK'in sahada ölçümler yaparak gerekli incelemeleri yürüttüğü, Posof Belediye Başkanı Cahit Ulgar’ın TAEK ölçümlerinden elde edilen değerlerin halk sağlığını tehdit etmeyecek nitelikte olduğuna ilişkin açıklama yaptığı ve projenin inşaat çalışmalarının söz konusu bölgede devam ettiği kaydedildi.

Anahtar Kelimeler: TANAP,

Diğer Haberler