tapi-projesi-new-york-ta-tanitildi

TAPI Projesi New York’ta tanıtıldı

Türkmenistan’ın en önemli enerji projelerinden olan Türkmenistan-Afganistan-Pakistan-Hindistan (TAPI) doğalgaz boru hattı projesi, ABD’nin New York kentinde tanıtıldı.

20 Temmuz 2018 22:50

New York'taki Birleşmiş Milletler Kalkınma Fonu (UNDP) genel merkezinde düzenlenen tanıtım toplantısını, Türkmenistan ile birlikte Afganistan, Pakistan ve Hindistan Daimi temsilcilikleri organize etti.

"Türkmenistan-Afganistan-Pakistan-Hindistan Gaz Boru Hattı: güvenilir, sürdürülebilir ve modern bir enerji erişimi için yeni Büyük İpek Yolu Enerji Koridoru" konulu tanıtım toplantısına Türkmenistan Dışişleri Bakan Yardımcısı Serdar Berdimuhamedov, Türkmenistan, Afganistan ve Hindistan daimi temsilcileri, UNDP Türkmenistan temsilcisi Yelena Panova, TAPI Pipeline Company yetkilileri ve BM’de görevli misyon temsilcileri katıldı.

Türkmenistan Dışişleri Bakanlığı’ndan verilen bilgiye göre tanıtım toplantısında konuşan Türkmenistan’ın BM Daimi temsilcisi Büyükelçi Aksoltan Atayeva, “TAPI projesi hayata geçtiğinde, katılımcı ülkelere çeşitli ayrıcalıklar ve büyük ekonomik faydalar sağlayacak.” dedi. 

Büyükelçi Atayeva, projeyi  “Orta Asya ve Güney Asya’yı biribirine bağlayacak yeni bir ipek yolu enerji koridoru” olarak gördüklerini ifade etti.

Törende konuşan Afganistan, Pakistan ve Hindistan temsilcileri de ekonomik kalkınma ve güvenlik konularına vurgu yaptılar. Konuşmacılar, projenin ilgili ülkelerin ekonomik kalkınması, istihdam ve altyapılarının geliştirilmesi ve nihayetinde Orta ve Güney Asya'nın çok taraflı güvenliği için özel bir önem taşıdığını belirtti.

Anahtar Kelimeler: TAPI Projesi, Türkmenistan, New York,

Diğer Haberler