tapi-ve-tap-projelerinde-onemli-adim

TAPI ve TAP projelerinde önemli adım

Türkmenistan-Afganistan-Pakistan-Hindistan doğal gaz boru hattı (TAPI) ve Türkmenistan-Afganistan -Pakistan elektrik ve fiber optik iletişim hattının (TAP) inşaatına yönelik projelerin, daha ileri düzeyde uygulanmasını kolaylaştırmak için bir dizi resmi belge imzalandı.

01 Ekim 2020 11:43

Türkmenistan ile Afganistan arasında varılan anlaşmalar için, Afganistan Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda imza töreni düzenlendi. Törene  Afganistan Cumhurbaşkanı Muhammed Eşref Gani, Hükümet üyeleri, Türkmenistan ve Afganistan'ın ilgili bakanlık ve dairelerinin başkanları ile projelerin uygulanmasında yer alan uluslararası şirketlerin temsilcileri katıldı.

Törende iki devlet arasında; Afganistan’da bir doğal gaz piyasasının oluşturulması ve geliştirilmesi hakkında mutabakat zaptı, TAPI projesi stratejisi mutabakat muhtırası, iletişim ve bilişim alanında işbirliği mutabakat muhtırası, telekominikasyon ve haberleşme alanında fiber optik bağlantısı anlaşması ile TAP projesi kapsamında elektrik satın alma anlaşması imzalandı.

İmza töreninde konuşan Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani TAPI ve TAP gibi büyük ölçekli enerji projelerinin geliştirilmesinin, yalnızca Afganistan'ın yeniden inşası için değil, aynı zamanda bölgesel ekonomik entegrasyon için de yapıcı bir etki yaratmak üzere tasarlanmış çok taraflı ulaşım ve transit koridorlarının oluşturulması bakımından önemli olduğuna dikkat çekti.

Türkmenistan Devlet Başkan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Raşit Meredov ise video konferans üzerinden katıldığı imza töreninde, Türkmenistan ile Afganistan arasında çok çeşitli konularda üst düzey işbirliğine dikkat çekerek,  jeopolitik ve jeo-ekonomik öneme sahip sözkonusu ortak projelerin pratikte uygulanmasını kolaylaştırmak için tasarlanan mevcut belgelerin imzalanmasının önemini vurguladı.

Diğer Haberler