tarih-turk-beldesi-ozgen

Tarihî Türk beldesi: Özgen

Kırgızistan'ın Oş iline bağlı Özgen ilçesi, Türk mirasını günümüze taşıyan ender yerleşim birimlerinden biri olarak dikkat çekiyor.

17 Şubat 2022 12:42

Türklerin Orta Asya'daki tarihî mirasına ev sahipliği yapan Özgen, kültürel geçmişi, tarihi minaresi ve medresesiyle büyülüyor.

Kırgızistan'ın ikinci büyük kenti Oş'un kuzeydoğusunda yer alan Özgen hakkında ilk belgelere, eski Çin ve eski Yunan medeniyetlerinin yazılı kaynaklarında rastlanıyor. Büyük Türk bilgini Kaşgarlı Mahmud ise Büyük İpek Yolu'nun geçtiği Özgen’i, "Yuzcant" ya da "Uzkant" olarak isimlendirmiş. Özgen, 10'uncu yüzyılda Orta Asya'nın en büyük ticaret ve sanat merkezi oldu. Altın çağını, 10 ve 11'inci yüzyıllarda, Karahanlı Devleti döneminde yaşadı. 12 ve 13'üncü yüzyıllarda Özgen'de şehirleşmenin geliştiği görüldü.

Özgen minaresi ve türbeler

Karahanlı Devletinin kadim şehri Özgen’de günümüze dek ulaşabilen minare, türbe ve mezarlar bulunuyor. Günümüze kadar varlığını koruyan Özgen Minaresi, 12'inci yüzyılın ortasında 44 metre olarak inşa edilmiş. 19'uncu yüzyılda yaşanan deprem nedeniyle yarısı yıkılan minarenin günümüzdeki yüksekliği 27,4 metre.Minarenin yer aldığı bölgede, tuğladan yapılmış kapalı dev türbe göze çarpıyor. Türbe, birbirleriyle bitişik üç bölümden oluşuyor.

Yürütülen kazı çalışmalarında bin yıl öncesinden 60'a yakın insan kalıntısının bulunduğu kaydediliyor.

Diğer Haberler