tarihi-ve-dogal-guzelliklerin-bulustugu-kent-seki

Tarihi ve doğal güzelliklerin buluştuğu kent Şeki

TÜRKSOY tarafından 2016 Yılı Türk Dünyası Kültür Başkenti seçilen Azerbaycan'ın Şeki şehri, tarihi ve doğal güzellikleri bir arada barındırıyor.

20 Mayıs 2021 19:21

Kafkasya dağlarının eteğinde yeşillikler içerisindeki Şeki'de, tarihi yüzyılllara dayanan çok sayıda cami, kervansaray, kale, hamam ve diğer anıtlar bulunuyor.

Tarihi ve doğal güzelliklerinin yanı sıra yöresel şivesiyle her zaman yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çeken Şeki'nin kendine has mutfak ve sanat kültürü var.

Kiş Çayı’nın kıyısındaki eski şehri 1772’de sel suları yıktıktan sonra halk şimdiki alana yerleşmiş. Şeki başkent Bakü’den yaklaşık 370 km uzaklıktadır.

Tarih boyunca şehirde Araplardan, Şirvanşahlar’a, İldenizler’den Gürcü Krallığı’na, Safeviler’den Osmanlı’ya kadar birçok farklı devlet hüküm sürmüş. 

1578 yılında Lala Mustafa Paşa tarafından Osmanlı İmparatorluğu sınırlarına dahil edilmiş. İran egemenliğine girdikten sonra 1745’te Nadir Şah öldürülünce Hacı Çelebi tarafından Şeki Hanlığı kurulmuş ancak bu Hanlığın da ömrü çok uzun olmamış. 

1805’te Rusların eline geçen bu Hanlık 1819 yılında ortadan kalkmış. 1930 yılında kurulan şehir 1968 yılına kadar Nuha olarak adlandırılmış.

Şeki, kendine özgü evleri, sokakları ve doğası ile Azerbaycan’ın en eski ve turistik bölgesi olarak biliniyor. Şeki'de, tarihi yüzyılllara dayanan çok sayıda cami, kervansaray, kale, hamam ve diğer anıtlar bulunuyor.

Devlet tarafından koruma altına alınan 84 anıt arasında kendine has mimari üslubuyla Şeki Han Sarayı önde geliyor. UNESCO tarafından Dünya Kültür Mirası listesine alınan Şeki Han Sarayı, Azerbaycan Ortaçağ mimarisinin en önemli anıtları arasında gösteriliyor.

 

Diğer Haberler