tataristan-cumhurbaskani-minnihanov-un-unvani-tataristan-cumhuriyeti-reisi-ola

Tataristan Cumhurbaşkanı Minnihanov’un unvanı "Tataristan Cumhuriyeti Reisi” olacak

Rusya Federasyonu’na bağlı Tataristan Cumhuriyeti Parlamentosunda kabul edilen anayasa değişikliği düzenlemesiyle Rüstem Minnihanov için “Tataristan Cumhurbaşkanı” yerine “Tataristan Cumhuriyeti Reisi” sıfatı kullanılacak.

26 Ocak 2023 16:25

Tataristan Parlamentosunda (Devlet Şurası) "cumhurbaşkanı" sıfatının değiştirilmesi konusunda yapılan anayasa değişikliğinde bazı düzenlemeler için oylama yapıldı.

Oy çokluğuyla kabul edilen düzenlemeye göre, Tataristan’ı yöneten en üst düzeydeki yöneticinin sıfatı için "cumhurbaşkanı" yerine tarihi ve ulusal özellikler dikkate alınarak "Tataristan Cumhuriyeti Reisi" tanımlaması, bir dahaki seçimlerden itibaren değil, anayasa değişikliğinin yürürlüğe girmesiyle uygulanmaya başlanacak.

Tataristan Parlamentosu Devlet İnşası ve Yerel Öz Yönetim Komitesi Başkanı Albert Habibullin, yaptığı açıklamada, “İlave istişarelerin ardından, geçiş döneminden vazgeçilerek en yüksek yetkilinin yeni adının tasarının yürürlüğe girmesinden sonra kullanılmaya başlanması kararlaştırıldı.” ifadesini kullandı.

Böylece görevde bulunan Tataristan Cumhurbaşkanı Minnihanov’un sıfatı, anayasa değişikliğinin yürürlüğe girmesiyle “Tataristan Cumhuriyeti Reisi” olacak.

Düzenlemeye göre, Minnihanov için "Tataristan Cumhuriyeti Başkanı" unvanı da kullanılabilecek.

Tataristan Parlamentosunda geçen ay kabul edilen anayasa değişikliğine göre, bu sıfat, yeni seçilecek en üst yetkili için geçerli olacaktı.

Tataristan’da cumhurbaşkanı seçimleri 2025 sonbaharında yapılacak.

"Cumhurbaşkanı" sıfatı verilmesini ortadan kaldıran yasa

Rusya Parlamentosunun alt kanadı Devlet Dumasında bazı milletvekilleri, Eylül 2021'de Rusya Federasyonu’nu oluşturan bölgelerin en üst yöneticisinin sıfatının kullanımına ilişkin federal düzeyde yasa tasarısı hazırlamıştı.

Tasarı, Tataristan Cumhuriyeti Devlet Şurasına (Tataristan Parlamentosu) gönderilmişti. Tataristan Parlamentosu da 25 Ekim 2021’de yapılan toplantıda, 100 milletvekilinden 82’sinin oyuyla söz konusu tasarıyı reddetmişti.

Buna rağmen tasarı, Rus parlamentosunun alt kanadı Devlet Dumasında 14 Aralık 2021'de kabul edilmiş, ertesi gün Federasyon Konseyinden geçmiş, 21 Aralık 2021’de Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından imzalanmıştı.

Yasaya göre, federasyonu oluşturan bölgelerin en üst düzey yöneticisi, "bölge başkanı" anlamına karşılık gelen “başkan” ismiyle sıfatlandırılıyor. Yasada, başkanın sıfatı ve yetkileriyle ilgili kısım Haziran 2022'de yürürlüğe girmişti.

Rusya Federasyonu'ndaki yapılar içerisinde "devlet başkanı" sıfatına karşılık gelen "cumhurbaşkanı" sıfatını kullanan tek lider Tataristan Cumhurbaşkanı Rüstem Minnihanov idi.

 

Diğer Haberler