tataristanda-kazan-kuresel-genclik-zirvesi-yapildi

Tataristan'da Kazan Küresel Gençlik Zirvesi yapıldı

Tataristan Hükümeti ve İslam İşbirliği Gençlik Forumu (ICYF) tarafından ortaklaşa düzenlenen Kazan Küresel Gençlik Zirvesi, Tataristan Cumhuriyeti Reisi Rüstem Minnihanov ve 30'dan fazla ülkeden katılımcıyla gerçekleştirildi.

29 Ağustos 2023 22:47

Tataristan Başbakan Yardımcısı Leyla Fazleeva, Kazan City Hall'da düzenlenen zirvede, açılış konuşmasını yaptı.

ICYF Başkanı Taha Ayhan da konuşmasında "Kazan Küresel Zirvesi 2023, yalnızca gençlerimizin birliğine ve gücüne tanıklık etmekle kalmıyor, aynı zamanda topluluklarımız ve uluslarımız için daha iyi bir gelecek ve açık bir kimlik şekillendirme konusundaki ortak kararlılığımızın bir yansıması olarak da görülüyor." dedi.

Zirvenin ikinci gününde düzenlenen "Modern dünyada çocukların ve gençlerin eğitiminde geleneksel değerlerin rolü" başlıklı oturumda ise Rusya Federasyonu'na bağlı Tataristan Cumhuriyeti Reisi Minnihanov, Türkiye'nin Kazan Başkonsolosu İsmet Erikan, Rusya Federasyonu Volga Federal Bölgesi Temsilcisi Igor Komarov, Rusya Kamu-Devlet-Çocuk ve Gençlik Hareketi Başkanı Grigory Gurov, İslam Dünyası Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (ICESCO) Genel Müdürü Dr. Salim bin Muhammed Al Malik ve İslam Tarih, Sanat ve Kültür Araştırma Merkezi (IRCICA) Araştırma ve Yayınlar Daire Başkanı Prof. Dr. Cengiz Tomar konuşma yaptı.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da oturuma gönderdiği mesajında, "Rusya Dışişleri Bakanlığı olarak, Tataristan’ın uluslararası insani işbirliğinin gençlik boyutuna önemli katkısını takdir ediyoruz." ifadesini kullandı.

Gençliğin sosyal ve siyasal konulardaki rolü konusunda ilgililer arasında etkili işbirliği ve doğrudan diyalog için bu zirvenin mükemmel bir imkan sağladığını kaydeden Lavrov, "Eminim ki zirve, katılımcıların faydalı bağlantılar elde etmesine yardımcı olacak, ortak projelerin gerçekleştirilmesine yönlendirecek, elbette çok kültürlü ve farklı dinlere sahip büyük vatanımızın benzersiz tarihi kültürel varlıklarını tanıtacaktır." diye konuştu.

Minnihanov ise Kazan'ın, geçen yıl İslam İşbirliği Teşkilatı Gençlik Başkenti ilan edildiğini hatırlatarak, bu kapsamda ICYF'nin işbirliğiyle gençlere yönelik etkinliklerden önemli sonuçlar elde edildiğini ifade etti.

Minnihanov, "Çok kutuplu bir dünyanın gelişimi ve geleneksel İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) değerlerinin korunması bağlamında, yeni ortak girişimler geliştirmek, entegrasyon ve ilişkilerin güçlendirilmesi süreçlerini sürdürmek önemlidir." değerlendirmesinde bulundu.

"Bizi ileriye taşıyacak dönüştürücü çözümleri ortaya çıkarabiliriz"

ICYF Başkanı Ayhan, Kazan'ın farklı sesleri ve bakış açılarını bir araya getirmek için olağanüstü fırsat sunduğuna işaret ederek "Burası yalnızca tartışma platformu değil, sınırları ve coğrafi sınırları aşan koordineli yanıtlar ve yeni olasılıklar gerektiren, ortak zorluklarımızdan doğan eylem için bir katalizördür." dedi.

Zirvede farklı yapılardan gençlerin işbirliği yapmak ve fikir üretmek için bir araya geldiğine işaret eden Ayhan, şunları kaydetti:

"Onları farklı bakış açılarıyla buluşturarak ve alışılmadık yaklaşımları benimseyerek, bizi ileriye taşıyacak dönüştürücü çözümleri ortaya çıkarabiliriz. Toplumlarımızın ve ailelerimizin temelini oluşturan temel değerlerin, değişen dünyanın zorlukları karşısında bize yol gösteren bir pusula görevi gördüğünün altını çizmek zorunludur. Kültürel mirasımızı korumak ile bağlantılı bir dünyanın potansiyelini benimsemek arasında bir denge kurmamız gerekiyor. Amacımız, görünüşte çelişkili olan bu etkileri birbirine bağlayan hassas konuları bilgilendirici tartışmalar yoluyla çözmektir. Gençlerimizin kimlik ve aidiyet duygularını koruyarak sürekli gelişen bu dünyayla başa çıkabilmelerini sağlamaktır."

Başkonsolos Erikan da Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak'ın mesajını iletti.

ICYF Başkanı Ayhan'a onur nişanı

ICYF Başkanı Ayhan, Tataristan gençliğine desteklerinden dolayı Minnihanov tarafından "Tataristan Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 100. yıl dönümü onur nişanına" layık görüldü.

Minnihanov, zirve kapsamında bir araya geldiği Ayhan'a nişanı takdim etti.

Kazan'da 3 gün süren zirvenin bu yılki ana gündemi, "Modern dünyada çocukların ve gençlerin eğitiminde geleneksel değerlerin rolünün tartışılması" olarak belirlendi.

Anahtar Kelimeler: kazan, kazan küresel gençlik zirvesi, tataristan,

Diğer Haberler