tbmm-baskani-kurtulmus-turkiye-avrupa-icin-yuk-degil-zenginliktir

TBMM Başkanı Kurtulmuş: "Türkiye, Avrupa için yük değil zenginliktir"

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Numan Kurtulmuş, Finlandiya’ya gerçekleştirdiği resmi ziyaret kapsamında başkent Helsinki’de yoğun bir diplomasi trafiği yürüttü.

03 Haziran 2026 15:16

Finlandiya’ya resmi bir ziyaret gerçekleştiren TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, parlamentoda katıldığı konferansta Avrupa ve küresel sisteme dair çarpıcı açıklamalarda bulundu. Kurtulmuş, Türkiye’nin Avrupa Birliği için bir yük değil, geleceğin teminatı olduğunu vurguladı.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Numan Kurtulmuş, Finlandiya’ya gerçekleştirdiği resmi ziyaret kapsamında başkent Helsinki’de yoğun bir diplomasi trafiği yürüttü.

Finlandiya Parlamentosu (Eduskunta) Başkanı Jussi Halla-Aho ile Finlandiya-Türkiye Parlamentolar Arası Dostluk Grubu’nun ev sahipliğinde düzenlenen “Değişen Dünyada Türkiye: Bir Ortak, Bir Dengeleyici, Bir Stratejik Aktör” konulu konferansa katılan Kurtulmuş, Finlandiyalı milletvekillerine ve uluslararası delegasyonlara hitap etti.

Küresel sistemin çaresizliğinden Avrupa'nın güvenlik zafiyetlerine, Türkiye'nin iç siyasetindeki tarihi dönüm noktalarından Kafkaslar'daki barış sürecine kadar hayati açıklamalarda bulunan Kurtulmuş, dünyada "çok merkezli" yeni bir dönemin başladığına dikkat çekti.

"Avrupa Kendi Geleceği İçin Türkiye'ye Olumlu Bakmalı"

Türkiye’nin Avrupa Birliği (AB) üyeliğini her zaman stratejik bir vizyon olarak gördüğünü ve tam üyelik perspektifini koruduğunu belirten TBMM Başkanı, 1963’ten bu yana AB içinde bir grubun Türkiye'ye karşı ön yargılı ve ayrımcı politikalar izlediğini hatırlattı. Kurtulmuş, Avrupalı liderlere şu sözlerle seslendi:

"Bölgesinde önemli bir güç olan, büyük bir gelişme potansiyeline sahip ve yavaş yavaş küresel aktör olma yolunda ilerleyen Türkiye, Avrupa için asla bir yük değildir. Tam tersine, Avrupa'nın geleceği için önemli bir teminat ve zenginliktir. Avrupalı dostlarımızın bunu artık anlamalarını; bırakın Türkiye'ye bir iyilik yapmayı, kendi güvenlikleri ve gelecekleri için Türkiye'ye karşı olumlu bir tavır içinde olmalarını bekliyoruz."

İki Ülke Arasında Yeni Ortaklık Zemini

TBMM Başkanı Kurtulmuş, Finlandiya ile Türkiye arasındaki diplomatik ilişkilerin 100. yılının geride kaldığını hatırlatarak iki ülke ilişkilerine dair şu mesajları verdi:

NATO ile Gelen Taze Kan: Finlandiya ve İsveç'in NATO'ya katılımı ittifaka taze kan katmıştır ve Türkiye bu süreçte önemli bir rol oynamıştır.

Sektörel İş Birliği Hedefi: Önümüzdeki süreçte yüksek teknolojiler, milli savunma sanayii, eğitim ve turizm alanlarında Helsinki-Ankara hattındaki iş birliği en kuvvetli şekilde geliştirilecektir.

Kritik Zirveler Türkiye'de: NATO'nun yeni güvenlik konseptleri ve barış perspektifleri, haziran sonunda İstanbul'da yapılacak NATO Parlamenter Zirvesi ile temmuz başındaki Ankara NATO Liderler Zirvesi'nde masaya yatırılacaktır.

"Birleşmiş Milletler New York'ta Bir Ofis veya Kafeden Farksız Hale Geldi"

Dünyanın tarihi bir kırılma noktasından geçtiğini ve küresel güvenlik mimarisinin çöktüğünü ifade eden Numan Kurtulmuş, uluslararası kurumların çaresizliğini sert sözlerle eleştirdi. Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinde ve İsrail'in Gazze'de 3 yıla yakın süredir yürüttüğü, artık soykırım boyutuna ulaşan katliamlarında uluslararası sistemin etkisiz kaldığını belirten Kurtulmuş, BM'yi hedef aldı:

"Çatışmaları önlemekle görevli Birleşmiş Milletler, New York'ta bir ofisten, bir kafeden farksız hale gelmiştir. Arkasında ABD durduğu sürece İsrail'i, BMGK'da veto yetkisi olduğu sürece Ukrayna konusunda Rusya'yı nasıl durduracaksınız? Veto hakkı olan bir ülkeyi arkasına alan bir devlet, dilediği her yasa dışı eylemi yapabilir durumdadır. Bu sistem sürdürülemez. Finlandiyalı dostlarımızla birlikte yeni bir küresel siyasi ve ekonomik mimarinin kurulması için gayret sarf etmek durumundayız."

İç Siyasette Tarihi Adım: "Terörsüz Türkiye" Süreci

Konuşmasında Türkiye’nin iç güvenliği ve demokratik standartlarına ilişkin de tarihi bir inisiyatifin müjdesini veren Kurtulmuş, TBMM bünyesinde kurulan Milli Dayanışma, Kardeşlik ve Demokrasi Komisyonu’nun çalışmalarına değindi.

"Terörsüz Türkiye" hedefi doğrultusunda kararlı bir irade sergilediklerini aktaran Kurtulmuş, "Bütün yurttaşlarımızın birinci sınıf, eşit ve özgür olduğu, kimsenin etnik kökeni ve mezhebiyle ayrıştırılmadığı yeni bir dönemin kapılarını sonuna kadar açıyoruz. Bu, hiçbir vatandaşımızın zihninden silahlı mücadeleyi geçirmeyeceği bir dönem demektir. Türkiye, cumhuriyet tarihinin en zor meselesini müzakere ve siyasi olgunlukla çözecektir" dedi.

Kafkaslar'da Müjdeli Haber Yakın

Bölgesel diplomaside de sevindirici gelişmelerin kapıda olduğunu belirten Kurtulmuş, Güney Kafkasya'da Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki anlaşmazlıkların geride kaldığını söyledi. İki ülkenin net bir anlaşma rotasına girdiğini ve Türkiye'nin bu süreci güçlü şekilde desteklediğini ifade eden TBMM Başkanı, iki komşu ülke arasındaki ilişkilerin tamamen normalleştiğine dair müjdeli haberlerin çok kısa bir süre içinde dünya kamuoyuna ilan edileceğini müjdeledi.

Konferansın ardından yoğun ilgiyle karşılanan TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Finlandiyalı milletvekilleri, akademisyenler ve katılımcıların küresel gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. (Kaynak: AA)

Anahtar Kelimeler: Numan Kurtulmuş - ​​​​​​​Finlandiya,

Diğer Haberler