tbmm-baskani-mustafa-sentop-avrasya-medya-forumu-kazakistanin-basarili-bolge

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, "Avrasya Medya Forumu, Kazakistan'ın başarılı bölgesel ve uluslararası girişimlerinden biri."

TBMM Başkanı Şentop, Nur-Sultan'da düzenlenen Avrasya Medya Forumu'nun 17. toplantısına, video mesaj gönderdi.

17 Eylül 2021 14:34

Bu anlamlı toplantıya, programının elvermemesi nedeniyle video-mesaj yoluyla katılabildiğini dile getiren Şentop, "Ancak bu ay sonunda ikili bir ziyaret gerçekleştirmek ve TÜRKPA toplantısına katılmak üzere kardeş Kazakistan'ın güzel başkenti Nur-Sultan ve Türk dünyasının manevi başkentlerinden Türkistan'ı ziyaret edecek olmaktan büyük mutluluk duyuyorum." diye konuştu.

Şentop, Forum'un medya sektörünün gelişimine katkı sağlama ve açık diyalog ortamı oluşturma amacına ulaştığını görmekten duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Komite Başkanı Dariga Nazarbayeva başta olmak üzere, organizasyonda emeği geçen tüm yetkililere davetleri için şükranlarını sunan Şentop, Forum'un verimli ve tüm katılımcılar için yararlı olmasını diledi.

"Kazakistan, barış ve güvenliğin kilit ülkelerinden biri"

Şentop, Avrasya Medya Forumu'nun bu yılki toplantısının, Kazakistan Cumhuriyeti'nin bağımsızlığının 30. yıl dönümünün kutlandığı bir dönemde gerçekleştirilmesinin özel bir anlam taşıdığını belirterek, "Kazak halkı, uzun bir dönemden sonra 1991'de bağımsızlığına kavuşarak tekrar milli bir devlet ve bayrak altında yaşama bahtiyarlığına kavuşmuştur. Her ne kadar modern dönemde bağımsızlığının 30. yılını kutluyor olsa da, Kazak halkının köklü bir tarihi ve devlet geleneği bulunmaktadır. Bu geçmiş, aynı zamanda Türkler, Kazaklar ve diğer akraba halkların ortak tarihini teşkil etmektedir." diye konuştu.

Bu tarihsel birikimden güç alarak bağımsızlığını kazanmasından bugüne kadar geçen süre zarfında her alanda gerçekleştirdiği atılımlarla Kazakistan'ın, ülke içinde olduğu gibi küresel boyutta da barış ve güvenliğin kilit ülkelerinden biri haline geldiğini kaydeden Şentop, şöyle devam etti:

"Bu bağlamda, kurucu Cumhurbaşkanı Sayın Nursultan Nazarbayev'in liderliğinde Kazakistan diplomasisinin dünyaya kazandırdığı önemli bir gün olan Uluslararası Nükleer Silahların Test Edilmesiyle Mücadele Günü'nü kısa bir süre önce 29 Ağustos’ta idrak ettik. Yine Kazakistan'ın koordinatörlüğünde 1993 yılında başlatılan Asya'da İşbirliği ve Güven Arttırıcı Önlemler Konferansı (AİGK) süreci, güvenlik anlayışına çok boyutlu yaklaşımlar getirmektedir. Keza, Suriye'de yaşanan trajedinin çözümü noktasında da Astana Süreci ile başlatılan inisiyatifte Kazakistan'ın rolü taraflı tarafsız herkesin takdirini kazanmıştır. Bugün 17. toplantısını yaptığımız Avrasya Medya Forumu'nu da Kazakistan'ın başarılı bölgesel ve uluslararası girişimlerinden biri olarak gördüğümü ifade etmek istiyorum. Bağımsızlığından bu yana, Kazakistan'n, nüfusu içerisindeki farklı etnik halklar arasında ahenk ve barışı sağlamada göstermiş olduğu başarı takdire şayandır. Kısa bir sürede, kadim devlet geleneğinden aldığı güçle yönetimi inşa etmiş, demokratik ve müreffeh bir toplum oluşturma yolunda önemli mesafe kat etmiştir. Anayasanın kabulünden çeyrek asır sonra 30 Ağustos'ta 'Anayasa Günü'nü coşkuyla kutlaması, Kazakistan'ın en önemli kazanımları arasında yer alan toplumsal barış ve huzurun da bir göstergesini teşkil etmektedir."

"Türk Konseyi Zirvesi büyük önem taşımaktadır"

Türkiye-Kazakistan ilişkilerinin çok özel ve anlamlı olduğuna işaret eden Şentop, "30 yıl önce, 1991'de, tüm Türk Cumhuriyetleri gibi Kazakistan da bağımsızlığını ilan etmiş, ilk tanıyan ülke Türkiye olmuştur. Bağımsızlığından kısa süre önce, Mart 1991'de, merhum 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın Kazakistan’ı ziyareti sırasında ülkelerimiz arasında kapsamlı bir işbirliği anlaşması imzalanmıştır. O tarihten bugüne kadar iki ülke arasındaki ilişkiler birçok alanda gelişmeye devam etmektedir. İlişkilerimiz, 2009 yılında 'Stratejik Ortaklık Anlaşması'nın imzalanmasıyla daha üst bir seviyeye taşınmıştır. Önümüzdeki yıl martta da diplomatik ilişkilerimizin kuruluşunun 30. yıldönümünü kutlayacağız." değerlendirmesinde bulundu.

TBMM Başkanı Şentop, Türkiye ve Kazakistan arasındaki ilişkilerin çok taraflı platformlarda da başarıyla devam ettiğini dile getirerek, "Bunların en belirginlerinden birisi, temel amacı, Türk dili konuşan devletler arasında kapsamlı işbirliğini derinleştirmek, bölgesel ve küresel barış ve istikrara katkıda bulunmak olan Türk Konseyi'dir. 12 Kasım'da İstanbul'da düzenleyeceğimiz Türk Konseyi Zirvesi bu kapsamda büyük önem taşımaktadır." ifadelerini kullandı.

Şentop, sözlerini, Avrasya Medya Forumu'nun 17. Toplantısı'nın tüm paydaşlarına başarılar dileyerek tamamladı.

Diğer Haberler