tdt-uluslararasi-secim-gozlem-heyeti-secim-surecine-iliskin-gozlemlerini-paylas

TDT Uluslararası Seçim Gözlem Heyeti, seçim sürecine ilişkin gözlemlerini paylaştı

Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) Uluslararası Seçim Gözlem Heyeti, Türkiye'de düzenlenen Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turuna ilişkin, sandıklara tam erişim sağlandığının ve sandık görevlilerinden gerekli bilgilerin alındığının gözlemlendiğini bildirdi.

29 Mayıs 2023 10:16

TDT Uluslararası Seçim Gözlem Heyeti, Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turuna ilişkin gözlemlerini içeren açıklama yayımladı.

Açıklamada, TDT Genel Sekreter Yardımcısı Büyükelçi Yerzhan Mukash başkanlığındaki heyetin, Türkiye dışındaki üye devletlerin temsilcileri ve TDT Sekretaryası yetkililerinden oluştuğu belirtildi.

İstanbul'da seçimlerin, farklı ilçelerde iki grup halinde gözlemlendiği kaydedilen açıklamada, heyetin, faaliyetlerini, Türkiye mevzuatının yanı sıra seçimlerin düzenlenmesi ve yürütülmesine ilişkin genel kabul görmüş uluslararası hukuk kurallarına uygun olarak seçim sürecine ve devletin egemenliğine müdahale etmeden gerçekleştirdiği vurgulandı.

Açıklamada, İstanbul'un Bakırköy ve Beşiktaş ilçelerindeki seçim merkezlerinin açılışına heyetin katıldığı, oy pusulalarının ve sonuçların sayımının ulusal seçim mevzuatına uygun olarak zamanında gerçekleştirildiği ifade edildi.

Heyetlerin toplam 60 oy verme merkezini ziyaret ettiği bildirilen açıklamada, idari makamların veya kolluk kuvvetlerinin oy verme merkezlerindeki çalışmalara müdahale ettiğine dair herhangi bir bulguya rastlanmadığı dile getirildi.

Oy verme günü boyunca halkın özgür iradesini sağlamak için gerekli tüm idari tedbirlerin alındığına dikkat çekilen açıklamada, "Seçimlerin tarafsız bir şekilde gözlemlenmesi için ulusal ve uluslararası gözlemcilere uygun koşullar sağlanmıştır. Heyet, çoğunlukla ulusal ve ayrıca bazı uluslararası gözlemcilerin katılımını gözlemlemiştir, bu da seçimlerin meşruiyetini ve şeffaflığını güçlendirmektedir. Heyet ayrıca, İstanbul'da Bakırköy seçim bölgesindeki 1135 ve 1137 numaralı sandıklarda oy sayım sürecini gözlemlemiştir." ifadelerine yer verildi.

Heyetlerin seçim sonuçlarını etkileyebilecek ciddi bir teknik sorun gözlemlemediği aktarılan açıklamada, oy verme merkezleri içinde veya dışında kampanya materyali görünmediği ve merkezlerin yakınında da kampanya faaliyeti gerçekleştirilmediği belirtildi.

Oy verme merkezlerinin çoğunlukla engelliler için erişilebilir durumda olduğu kaydedilen açıklamada, "Heyet, dışarıdan herhangi bir kişinin seçmenleri nasıl oy kullanacakları konusunda etkilemeye çalışmadığını, sandıklara tam erişim sağlandığını ve sandık görevlilerinden gerekli bilgilerin alındığını gözlemlemiştir. Özellikle yaşlılar arasında seçime katılım yüksek olmuş ve sandıklar seçim yasasına uygun olarak hazırlanmıştır. Seçimlerin ülkedeki medya kuruluşları tarafından yaygın bir şekilde ele alınması, seçim sürecinin meşruiyetine ve şeffaflığına katkıda bulunan bir etki olarak kaydedilebilir." değerlendirilmesinde bulunuldu.

Açıklamada, Heyetin, seçiminin ikinci turunun açık, şeffaf ve rekabetçi, Türkiye'nin ulusal mevzuatına ve genel kabul görmüş uluslararası seçim standartlarına uygun olduğunu teyit ettiği ifade edilerek, "Heyet, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'ni ve kardeş Türk halkını başarılı seçimlerden dolayı kutlar ve seçim sonuçlarının ülkede daha fazla kalkınma ve refahın yanı sıra Türk Dünyası'ndaki ilişkilerin güçlendirilmesine katkıda bulunacağına olan inancını ifade eder." denildi.

Diğer Haberler