tiflis-39-te-quot-saakasvili-donemi-quot-protestosu

Tiflis'te "Saakaşvili Dönemi" Protestosu

Gürcistan'da, Vatanseverlerin İttifakı Partisi öncülüğündeki binlerce kişi, eski Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili döneminde işlenen insan hakları ihlallerinin araştırılması için protesto gösterisi yaptı.

01 Şubat 2015 10:30

Gürcistan'da, Vatanseverlerin İttifakı Partisi öncülüğündeki binlerce kişi, eski Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili döneminde işlenen insan hakları ihlallerinin araştırılması için protesto gösterisi yaptı. 

Başken Tiflis'te Rustaveli Metro İstasyonu önünde toplanan binlerce göstericiye hitap eden Vatanseverlerin İttifakı Partisi lideri İrma İnaşvili, önceki hükümet zamanında işlenen insan hakları ihlallerine ilişkin soruşturma başlatılmasını ve suçluların cezalandırılmasını istedi.

Parlamento dışında kalan siyasi parti üyelerinin de yer aldığı gösteriye katılanlar, yeni hükümeti, Saakaşvili dönemindeki ölümlerle sonuçlanan polis baskınlarına ilişkin soruşturma açmaya çağırdı. Göstericilerin bir kısmı da devlet tarafından şiddet uygulanarak özel arsaların ve mülkiyetlerin istimlak edildiğini savundu ve sorumluların cezalandırılmasını talep etti. 

Parlamento dışında kalan Gürcü Grup Partisi lideri Jndi Bağaturia ve Eski Ceza İnfaz Bakanı Yarımcısı Lali Moroşkina da göstericilere destek vererek taleplerini yineledi. Moroşkina "İnsanlara eziyet çektirenlere ceza uygulanmazsa bu hiçbir zaman bitmez" dedi.

İnaşvili de "Katillerle susanlarla birlikte yaşamak yok"  sloganı atarak hükümeti eylemsizlikle suçladı.

"Erken parlamento seçimlerinin talep edebiliriz"

Protestoya katılanlar, isteklerinin yerine getirilmemesi halinde erken parlamento seçimi talebiyle protesto eylemleri düzenleyeceklerini belirtti.

Bir protestocu AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Biz bu hükümeti eskiden yaşanan haksızlığının düzeltilmesi ve daha rahat yaşamamız için başa getirdik. Son iki yıldır hükümetten daha etkili adımlar atmasını bekliyoruz ama maalesef istediklerimiz karşılanmadı. Umarız hükümet bizi dinleyecek. Aksi takdirde protestolara devam edeceğiz" dedi.

Anahtar Kelimeler: gürcistanm, tiflis, saakaşvili dönemi,

Diğer Haberler