tika-romanyada-gastronomi-laboratuvari-ve-siddete-maruz-kalan-anne-cocuk-evi-ac

TİKA Romanya'da gastronomi laboratuvarı ve Şiddete Maruz Kalan Anne-Çocuk Evi açtı

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA), Romanya'nın Köstence kentinde gastronomi laboratuvarının ve Şiddete Maruz Kalan Anne-Çocuk Evinin açılışını yaptı.

19 Ekim 2023 09:44

TİKA, Köstence'de bulunan Gheorghe Miron Costin Teknoloji Lisesi gastronomi laboratuvarının açılış törenini yaptı.

Açılış törenine Türkiye'nin Bükreş Büyükelçisi Özgür Kıvanç Altan, TİKA Başkan Yardımcısı Dr. Mahmut Çevik, Türkiye'nin Köstence Başkonsolosu Emre Yurdakul, TİKA Romanya Koordinatörü Hasan Burak Ceran, Romanya Müslümanları Müftüsü Yusuf Murat, Köstence Vali Yardımcısı Şenol Ali, Romanya Demokrat Türk Birliği Başkanı Fedbi Osman ve Romanya Türk-Müslüman Tatar Demokratik Birliği Başkanı Celil Eserghep'in yanı sıra çok sayıda soydaş ve Rumen öğrenci katıldı.

Büyükelçi Altan, açılışta yaptığı konuşmada, kalabalık gençliği görmenin kendilerini heyecanlandırdığını ve Türkiye Romanya dostluğu için umut verdiğini belirtti.

Altan, gastronomi laboratuvarı projesini hayata geçiren TİKA’ya ve bu çalışmaya destek veren Rumen makamlara teşekkür etti.

TİKA Başkan Yardımcısı Dr. Mahmut Çevik de konuşmasında, Rumen devletinin verdiği izinle 8 yıldır her sektörde çalışmalarını ve projeleri yürüttüklerini ifade etti.

Çevik, gastronomi alanında ilk defa böyle bir proje uyguladıklarını söyledi.

Okuldaki endüstriyel, modern ekipmanlarla öğrencilerin daha iyi bir ilim tahsil etmelerine imkan sağladıklarını da belirten Çevik, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi muhterem Hanımefendi Emine Erdoğan'ın himayelerinde bu yıl Romanya'da düzenlenen "Türk Mutfağı Haftası" vesilesi ile Hatay mutfağının tanıtıldığı ve eğitmenlerin verdiği eğitimle başlayan sürecin böyle bir projenin uygulanmasına vesile olduğunu da dile getirdi.

Endüstriyel mutfak ekipmanları ile modern şart ve standartlarda mutfak eğitimi yapılacağını da söyleyen Çevik, "Gastronomi, kültürlerin beslenmesini de inceleyen bilimdir, ülkelerin, gıda, tarım, ekonomi, kültür, felsefeleri gastronomi ile doğrudan ilişkilidir. Bu laboratuvar öğrencilerimizde analitik düşünceyi de geliştirecektir. Mutfak bir sanattır, ülkemizde muadili olan okullar ile işbirliğini sağlayarak yeni projelerin oluşmasına katkı sağlayacağız." dedi.

Bu projenin Romanya’da 169. proje olduğunu söyleyen Çevik, toplam 9 milyon avroluk bir yatırım yaptıklarını vurguladı.

Açılış kurdelesinin kesilmesinin ardından, gastronomi laboratuvarında eğitim gören 17 öğrenci ve 6 öğretmene diplomaları takdim edildi.

Şiddete Maruz Kalan Anne-Çocuk Evi

Heyet, daha sonra Köstence Sosyal Yardımlaşma ve Çocuk Esirgeme Müdürlüğü işbirliğinde yenilenen "Şiddete Maruz Kalan Anne-Çocuk Evi" açılışını yaptı.

31 çocuğun barındığı merkezin açılışı sorasında konuşan TİKA Başkan Yardımcısı Dr. Mahmut Çevik, bu projenin sosyal bir proje olduğunu söyleyerek, buradaki çocukların daha iyi fiziki şartlarda yetiştirilmesi ve kapasitesinin arttırılmasına yönelik bir proje olduğunu ifade etti.

Çevik, bugüne kadar Romanya'da, uyguladıkları projeler hakkında bilgi verdi.

Büyükelçi Altan da bu senenin Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 100. yılı ve Türkiye-Romanya diplomatik ilişkilerinin 145. yılı olması nedeniyle önemli olduğunu belirtti.

Altan, bu 145 yılın her yılında karşılıklı dostluk ilişkilerinin, karşılıklı iş birliğinin geliştiğini söyledi.

Köstence Sosyal Yardım ve Çocuk Koruma Kurumu Genel Müdürü Danila George, Romanya'da "Dostluk zor zamanda belli olur." diye bir atasözü olduğuna dikkati çekti.

George, "Nerede dünyaya gelirsen gel, sosyal statün ne olursa olsun insanlar aralarında dostluk bağı kurarlar bu dostluğun kanıtı ise bugün burada görülüyor." dedi.

Açılış töreninin ardından çocuklara hediye paketleri dağıtıldı.

Anahtar Kelimeler: TİKA, Romanya, gastronomi, laboratuvar, Anne-Çocuk Evi,

Diğer Haberler