tokayev-ocak-olaylarinda-buyuk-hasar-alan-almati-sehrinin-restore-edildigini

Tokayev, "Ocak olayları"nda büyük hasar alan Almatı şehrinin restore edildiğini söyledi

Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, ülkenin en büyük kenti Almatı’da ocakta meydana gelen ve kamuoyunda "Ocak olayları" olarak bilinen protestolar sırasında büyük hasar alan şehrin tamamen restore edildiğini bildirdi.

16 Kasım 2022 14:41

Tokayev, ülkenin en kalabalık ve ticari merkezi olarak bilinen Almatı şehrine gerçekleştirdiği çalışma ziyareti sırasında açıklamalarda bulundu.

Almatı’nın "Kazakistan'ın bağımsızlığının sembolü" olduğunu belirten Tokayev, şehrin aynı zamanda ülke ekonomisindeki lokomotif rolüne de dikkati çekti.

Tokayev, bu yılın başında şehrin her anlamda büyük darbe aldığını anımsatarak, “Şu anda Almatı, 'Trajedi Ocak' olayları sonrası tamamen restore edildi ve şehir ekonomisi istikrarlı büyümeye geçti.” dedi.

Ocak olaylarında sadece Almatı değil tüm ülkenin büyük sınav verdiğini dile getiren Tokayev, “Ocak olaylarına neden olan sebepler apaçık ortada. Ülkemizde uzun yıllar boyunca sosyal adalet dışlandı. Devlet ile toplum arasında mesafe oluştu. Halk, bir türlü çözülemeyen sosyoekonomik sorunlardan bıktı. Bu anlaşılır şey ancak barışçıl protestoları kitlesel olay alanına çevirenlerin hedefi başkaydı.” diye konuştu.

Tokayev, ülke genelindeki barışçıl protestoların Almatı’da bir anda kontrolden çıktığına dikkati çekerek, “Devletimizin bütünlüğünü sağlamak için her şeyi göze alacağımızı gösterdik. Bir daha altını çizmek istiyorum barışçıl halk protestoları ile organize suç gruplarının yaptığı kanlı eylem arasındaki farkı ayırt etmemiz lazım.” ifadelerini kullandı.

Olayların organizatörlerinin hak ettikleri cezayı alacaklarını kaydeden Tokayev, ancak kandırılanlar için af ilan etmeye karar verdiğini aktardı.

Tokayev, Ocak olaylarıyla halkın barış ve istikrarın değerini tam olarak kavradığını belirterek, “Toplumumuzu yok etmeyi planlayan haydutlar amaçlarına ulaşamadılar. Aksine, Kazakistan halkı eskisinden daha güçlü ve daha güvenli bir şekilde birleşti, kapsamlı reformlar yolunda ilerlemeye devam ediyor.” dedi.

Halkı sokağa davet edenlerin Ocak olayları sırasında sokakta değil evlerinde oturduğunu dile getiren Tokayev, “Durum normale dönünce sanki adaleti önemsiyormuş gibi yeniden sokağa çıkmaya başladılar. Bu düpedüz iki yüzlülük. Onlar için bu sadece sosyal ağlardaki hayali popülariteyi ve gizli sponsorların dikkatini çekme oyunudur.” ifadesini kullandı.

Ocak olayları

Kazakistan’da 2 Ocak'ta ülkenin batısındaki Mangistau eyaletine bağlı Janaözen kentinde sıvılaştırılmış petrol gazı (LPG) fiyatlarındaki ani artış nedeniyle sürücülerin yol kapatma eylemi ile başlayan protestolar daha sonra ekonomik eşitsizlik sloganıyla diğer şehirlere yayılmıştı.

Özellikle en büyük şehir Almatı’da kitlesel boyut kazanan olaylarda 232 kişi hayatını kaybetmiş, çok sayıda bina ve iş yeri hasar görmüştü.

 

Diğer Haberler