transit-ve-ulastirma-is-birligi-anlasmasi-lapis-lazuli-guzergah-anlasmasi-onayl

Transit ve Ulaştırma İş Birliği Anlaşması(Lapis Lazuli Güzergah Anlaşması) onaylandı

Afganistan, Türkmenistan, Azerbaycan, Gürcistan ve Türkiye arasında “Transit ve Ulaştırma İş Birliği Anlaşması'nın onaylanmasına dair Kanun, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

15 Nisan 2020 14:06

Lapis Lazuli projesine göre, Afganistan’ın Herat Şehrinden başlayan demiryolları ve otoyollar, Afganistan’ı Aşkabat üzerinden Hazar kıyısındaki Türkmenbaşı limanına bağlayacak. Güzergâh, Hazar Deniziyle Bakü'ye, daha sonra Tiflis üzerinden Ankara'ya, Ankara'dan İstanbul'a devam ederek, Asya ve Avrupa’yı biribirne bağlıyor.

Bu anlamda, Lapis Lazuli Koridoru Afganistan, Türkmenistan, Hazar Denizi, Azerbaycan, Gürcistan ve Türkiye arasında ekonominin, ticari ilişkilerin ve ulaşım bağlatılarının gelişimini amaçlayan çok önemli bir bir ulaşım güzergâhı özelliği taşıyor.

Proje adını, uzun yıllardır Kafkasya, Rusya, Avrupa ve Kuzey Afrika'ya ihraç edilen Afgan Lacivert taşından alıyor. Latince'de lapis “taş” lazuli ise “mavi” anlamına geliyor.

Anahtar Kelimeler: lapis lazuli projesi, türkmenistan, afganistan, azerbaycan, gürcistan, türkiye, tarnsit ve ulaştırma işbirliği anlaşması, resmi gazete, kanun, onaylandı,

Diğer Haberler