tum-renkleriyle-turk-dunyasi-kastamonuda-bulusacak

Tüm Renkleriyle Türk Dünyası Kastamonu'da Buluşacak

Nevruz kutlamalarının odak noktası ve en kapsamlısı, TÜRKSOY tarafından 2018 Türk Dünyası Kültür Başkenti ilan edilen Kastamonu olacak.

19 Mart 2018 17:03

Türk halklarının ortak bayramı "Nevruz" Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı TÜRKSOY tarafından düzenlenen etkinliklerle bu yıl Anadolu’dan Balkanlar’a uzanan geniş coğrafyada kutlanarak gönülleri bir kez daha fethedecek.

Nevruz kutlamalarının odak noktası ve en kapsamlısı, TÜRKSOY tarafından 2018 Türk Dünyası Kültür Başkenti ilan edilen Kastamonu olacak.

Kadim Türk yurdu ve evliyalar şehri Kastamonu’da düzenlenecek etkinliklerde, TÜRKSOY,  Kastamonu Valiliği ve Kastamonu Belediyesi işbirliğinde, 12 ülkeden 270 sanatçı sahne alacak.

Türk Dünyası’nın çeşitli bölgelerinden bir araya gelen sanatçılar, Çin Seddinden Balkanlara kadar çeşitli halklarının ortak bayramı olarak kabul edilen Nevruz’un yanısıra,  7 bin yıllık tarihe sahip Kastamonu şehrinin 2018 Türk Dünyası Kültür Başkenti seçilmesini bir arada kutlayacak.

Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Türkiye, Türkmenistan ve Rusya Federasyonundan Altay, Başkurdistan, Saha Yakut, Dağıstan, Kabardin  - Balkar, Buryatya’nın yanısıra, Moldova’ya bağlı Gagavuz Yeri, Makedonya, Kosova, Sırbistan, Bosna Hersek’ten sanatçıların iştirakiyle düzenlenecek Nevruz kutlamalarında, izleyiciler Türk halklarının kadim Nevruz gelenekleri ile tanış olma fırsatı bulacak.

Kastamonu meydanında halkı geniş katılımıyla 21 Mart 2018 tarihinde yapılacak etkinlikler, Nevruz Ateşi’nin yakılmasıyla başlayacak. Türk kültürünün kadim gelenekleri olan “Demir Dövme Töreni”, “ Ateşten Atlama”, “Semeni Sunumu” , Alaslama (Geleneksel Dua Töreni) ile devam edecek.

 Sanatsal gösterilerin de sunulacağı etkinliğe katılanlar, meydanda kurulan çadırları ziyaret ederek, Türk halklarının geleneksel el sanatları ve yöresel ürünlerini yakından tanıma fırsatını yakalayacak.

TRT AVAZ, 21 Mart Çarşamba günü Kastamonu'dan gerçekleştireceği canlı yayınlarla Türk dünyasının nevruz coşkusunu ekrana taşıyacak.

TÜRKSOY Nevruz kutlamaları, “2018 Türk Dünyası Kültür Başkenti Kastamonu”daki etkinliklerin ardından Türkiye ve Balkanlardaki farklı ülke ve şehirlerde düzenlenecek 14 konser ile devam edecektir.  

 

Anahtar Kelimeler: Türksoy, Nevruz, Türk Dünyası Kültür Başkenti, Kastamonu, Nevruz ekranı, TRT AVAZ,

Diğer Haberler