turk-devletler-teskilati-tdt-15-aksakallar-koseyi-toplantisi-turkmenistanin-b

Türk Devletler Teşkilatı (TDT)15. Aksakallar Koseyi Toplantısı Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ta yapıldı 

Türkmenistan'ın Milli Lideri ve Aksakalı Gurbanguli Berdimuhamedov'un ev sahipliğindeki toplantıda Türkiye'yi Aksakallar Konseyi Başkanı Binali Yıldırım temsil etti.

12 Mart 2024 19:26

Toplantıya Türk Devletler Teşkilatı Genel Sekreteri Kubaniçbek Ömüraliyev başta olmak üzere Özbekistan, Kazakistan, Kırgızistan ve Macaristan'dan gelen Aksakallar katıldı. 

Toplantıda konuşan Binali Yıldırım TDT'nin büyük bir potansiyele sahip olduğunu söyledi, Avrasya bölgesinin doğu ile batıyı birleştirdiğini ifade etti. TDT'nin kimse için bir tehdit olmadığını aktaran Yıldırım, kaynakların savaşlar için değil bölgede barış, huzur ve refahın artırılması için kullanılması gerektiğini kaydetti.

Yıldırım konuşmasında Ukrayna - Rusya savaşına değindi, savaşın kazananının olmayacağını söyledi. İsrail'in ise Filistinliler üzerinde soykırım uyguladığını ifade eden Yıldırım, dünyanın ise bu durum karşısında sessiz kaldığını kaydetti.

Ukrayna savaşı ile Filistin meselesinin orta koridoru çok daha önemli hale getirdiğini aktaran Yıldırım, Avrasya bölgesindeki ticaretin dünya ekonomisinin yüzde altmışına hitap ettiğini söyledi.

Bölgedeki ticaretin sadece teşkilata üye ülkeler için değil, Asya'nın geneline katkı sağladığını ifade etti. Doğalgaz kaynaklarının Kafkaslar ve Anadolu üzerinden Avrupa'ya taşınması için TDT'nın üzerine düşen görevi yapması gerektiğini kaydetti.

TDT'nın 2040 vizyonu doğrultusunda ticaretten ulaşıma, ekonomiden kültürel faliyetlere 20 değişik alanda işbirliğini artırdığını ifade eden Binali Yıldırım, son olarak kalkınmaya ihtiyaç duyulan bölgede refahı artırmak ve sanayiyi teşvik etmek amacıyla Türk Yatırım Fonu'nun kurulma aşamasına geldiğini sözlerine ekledi.

Toplantıda doğumunun 300. yıl dönümü kutlanan büyük Türkmen şairi Mahtumkulu Firaki'nin tüm Türk Dünyasında çok sayıda etkinlikle anıldığı ifade edildi.

Anahtar Kelimeler: tdt, aksakal,

Diğer Haberler