turk-dunyasi-noterler-birligi-kuruldu

Türk Dünyası Noterler Birliği kuruldu

Türk Devletleri Teşkilatı'na (TDT) üye beş devlet Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan ve Türkiye- arasında Noterler Birliği kurulmasına dair mutabakat zaptı Adalet Bakanlığı'nın ev sahipliğinde Ankara'da imzalandı. 

05 Ekim 2023 16:16

İmza törenine beş ülkenin adalet bakanları, Ankara'daki misyon temsilcileri ve adalet bürokrasisinin üst düzey temsilcilerinin katıldığı toplantıda her ülkenin noterler odası başkanları katıldı.

Tüm bakanlar TDT çerçevesinde adalet yapıları ve hukuki içtihadların yakınsanması adına kendi bakanlıklarının yaptığı çalışmalara dikkat çekti. Hızla sürdürülen reformlar ve çıkarılan kanunların Türk dünyasının hukuk sistemlerinde bütünlük sağlanmasında iyi bir aşamaya gelindiğinin altı çizildi. 

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç konuşmasında, Türk ülkeleri arasındaki bürokratik engelleri kaldırmak, prosedürleri hızlandırmak ve hukuki ve adli işbirligini güçlendirmek için Türk devletlerinin adalet bakanlıkları ile eş güdümlü şekilde çalıştıklarını belirtti. Tunç, Türk Dünyası Noterler Birliği'nin Türk Devletleri arasındaki samimi diyaloğu hukuki zeminde de güçlendireceğine olan inancını ifade etti. 

Türk Devletleri Teşkilatı Aksakallar Konseyi Başkanı Binali Yıldırım da konuşmasında, noterler ve baş savcılıklar arasında böylesi bir işbirliğinin geliştirilmesinin siyasi entegrasyonun hukuki alana da sirayet ettiğini söyledi. Gaspıralı İsmail Bey'in "dilde, fikirde, işte birlik" şiarına dikkat çeken Binali Yıldırım, bu anlayışın adli alanda adalet bakanlıklarınca yapılmasının Ankara'yı memnun ettiğini belirtti. 

Türk dünyasında Noterler Birliği'nin kurulmasıyla Türk devletlerinde bütün noterlik hizmetleri bütünlük halinde çalışacak ve karşılıklı hukuki hizmetlerin verilmesi sağlanacak. Ankara'da imzalanan bir belgenin Bakü ya da Astana veya Taşkent'te de geçerli olması adına Noterler Birliği gerekli onayları verebilecek. Bu birliğin onaylamadığı hiçbir belge ilgili ülkelerde yasal olarak değerlendirmeye alınamayacak. Bu hizmetlerin kolaylaşmasıyla beraber, Türk dünyasında ticari ekonomik işbirliği de daha da derinleşecek. Noter denkliği Türk ülkelerinin ekonomik entegrasyonunu için atılan en önemli adımlardan biri olarak görülüyor.

Anahtar Kelimeler: türk dünyası, noterler birliği,

Diğer Haberler