turk-dunyasi-ulusal-bilim-akademileri-birligi-vi-genel-kurul-toplantisi-kazaki

Türk Dünyası Ulusal Bilim Akademileri Birliği VI. Genel Kurul Toplantısı, Kazakistan'da yapıldı

Toplantıda birliğin dönem başkanlığı Kırgızistan’dan Tataristan’a geçti.

18 Nisan 2023 15:21

Kazakistan’da Uluslararası Türk Akademisinin girişimi ile Türk Dünyası Ulusal Bilim Akademileri Birliği VI. Genel Kurul Toplantısı’na ev sahipliği yaptı.

El-Farabi Üniversitesinde yapılan toplantıya Kazakistan, Kırgızistan,  Macaristan, Başkurdistan, Azerbaycan, Özbekistan, Türkiye ve Tataristan Ulusal Bilimler Akademileri başkanları ve akademisyenler katıldı.

Etkinlikte Türk devletleri arasındaki bilimsel iş birliğinin gündemdeki konuları ile çevre, su kaynaklarını rasyonel kullanma, modern teknolojilerinin gelişimi programları ve projeleri masaya yatırıldı.

Akademi başkanları, Türk devletleri bilim insanları beşeri bilimler alanındaki etkileşimin derinleştirilmesi hususunda görüş alışverişinde bulundu.

Akademisyenler, ortak görevin Türk ülkeleri arasındaki bilimsel ve teknolojik işbirliğinin kapsamlı bir şekilde derinleştirilme konusu olduğunu belirtti.

Aynı zamanda Türk Akademisi'nin yetki kapsamının fen ve teknolojik bilimlerini dahil edecek şekilde genişletilmesinin önemine dikkat çekti.

Uluslararası Türk Akademisi Başkanı Şahin Mustafayev, Türk devletleri arasındaki bilimsel işbirliğinin geliştirilmesi için ortak platformlar ve mekanizmalar oluşturulması gerektiğini vurguladı.

Toplantıda birliğin dönem başkanlığı Kırgızistan’dan Tataristan’a geçti.
 

Diğer Haberler