turk-dunyasinin-manevi-ve-kultur-merkezi-turkistan

Türk Dünyasının manevi ve kültür merkezi: Türkistan

Türkistan, yüzyıllardır Türk Dünyası için manevi bir köprü...

28 Temmuz 2022 18:48

Kazakistan’ın Türkistan şehri, yaklaşık iki bin yıllık tarihe sahip.

Türkistan adı, 16. yüzyılda Kazak Hanlığının başkenti olarak tarihi kayıtlarda geçmeye başladı.

Sadece siyasi anlamda değil, ekonomik ve kültürel anlamda da merkez kabul edilen şehir, günümüzde Güney Kazakistan’da yer alıyor.

Bölgede bulunan madeni paralar ve bakır sikkeler şehrin 16. yüzyıldan bu yana ne kadar önemli yere sahip olduğunu gösteriyor.
 
Günümüzde Türkistan'ın önemi 2018 yılında imzalanan kararname ile daha da arttı.

Buna göre Kazakistan’da Türkistan bölgesinin kurulmasına ve bölgesel merkezin Türkistan şehrine taşınmasına karar verildi.

6 Haziran 1991'de şehirde Türkistan Devlet Üniversitesi açıldı.

Kazakistan’ın eski Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev ve zamanın Türkiye Başbakanı Süleyman Demirel'in 1 Mayıs 1992 tarihli toplantısında bu üniversite "Uluslararası" statüye kavuşturularak, 31 Ekim 1992 tarihinden itibaren ismi "Hoca Ahmet Yesevi Uluslararası Kazak-Türk Üniversitesi" olarak değiştiriliyor.

Böylece Türkiye ve Kazakistan’ın ortak üniversitesi kuruluyor.

 2018-2020 yılları arasında şehirde «Kervansaray» turizm kompleksi, «Altın Samruk» Uçan Tiyatrosu dahil olmak üzere 257 tesis inşa edildi.

2020 yılında Hazret Sultan Uluslararası Havaalanı'nın inşaatı tamamlandı.

Şehrin canlanması ve bölgedeki ekonomik faaliyetin artması için sağlık, eğitim, enerji, sanayi ve altyapı geliştirme projeleri de hayata geçirilmeye devam ediyor.
 
Türkistan topraklarında Kazak Hanlarının türbeleri (Yesım Han, Tauke Han), Ulu gökbilimci ve alim Uluğbek’ın kızı Rabia Sultan Begım’ın türbesi, Ortaçağ "Doğu hamamı”, “Gauhar Ana”, “El-Koca Ata” türbeleri bulunuyor.

Bunların yanı sıra, Türkistan'ı Kazakların ve tüm Türk dünyasının manevi başkenti olarak kabul edilmesinde en önemli sebeplerden biri olarak kabul edilen Hoca Ahmet Yesevi'nin türbesi de şehrin en değerli yapıtlarından biri olarak kabul görüyor.

Diğer Haberler