turk-dunyasinin-muzigi-balkanlarda-yankilanacak

Türk dünyasının müziği Balkanlar'da yankılanacak

TÜRKSOY Gençlik Oda Orkestrası çatısı altında bir araya gelen Türk dünyasının farklı ülkelerinden genç müzisyenler, Türk müziğini Balkanlar'a dinletmek için turneye çıkıyor.

20 Temmuz 2017 12:02

Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY) Gençlik Oda Orkestrası çatısı altında bir araya gelen Türk dünyasının farklı ülkelerinden genç müzisyenler, Türk müziğini Balkanlar'a dinletmek için turneye çıkıyor.

Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan ve Türkmenistan gibi Türki cumhuriyetlerden TÜRKSOY Gençlik Oda Orkestrası'na katılan genç müzisyenler, 23 Temmuz'da başlayacakları Balkanlar turnesine nasıl hazırlandıklarını ve Türk dünyası bestekarlarının eserlerini de içeren repertuvarlarıyla verecekleri konserlerin heyecanını Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası Konser Salonu'ndaki prova sırasında AA muhabirine anlattı.

Orkestranın şefi Azerbaycanlı Mustafa Mehmandarov, TÜRKSOY Genel Sekreteri Düsen Kaseinov'un girişimiyle 2010'da kurulan gençlik oda orkestrasına önce keman sanatçısı olarak katıldığını, daha sonra orkestra şefliği görevini üstlendiğini belirtti.

Orkestranın üyesi olmaktan gurur duyduğunu dile getiren Mehmandarov, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu uluslararası bir orkestra. Türk dili konuşan memleketlerden Azerbaycan, Kazakistan, Türkiye, Türkmenistan, Özbekistan, Tataristan ve Başkurdistan'dan müzisyenler toplandık. Hepsi arkadaşım. Bu yılki projemiz de çok enteresan. Balkan ülkelerine bir turumuz var. Orada da çok önemli konserlerimiz olacak. Her zaman olduğu gibi repertuvarımızın bir kısmı, dünya seviyesindeki Avrupa bestecilerinin eserleri, bir kısmı ise Türk dili konuşan memleketlerden bestecilerimizin eserlerinden oluşuyor."

Mehmandarov, Türk bestecilerin eserlerinin TÜRKSOY Gençlik Oda Orkestrası sayesinde dünyaya tanıtıldığını vurguladı.

Orkestranın Kazakistanlı şefi Anvar Akbarov da genç müzisyenleri güzel müzik yapmaları için bir araya getirdiklerini ifade ederek, Türk bestecileri Avrupa'ya tanıtmanın kültürel bağların sağlamlaşması için çok önemli olduğunu söyledi.

- "Türk müziğini Avrupa'ya göstermek çok güzel"

Orkestranın viyola sanatçısı Ziba Rasabli, 2012'den bu yana üçüncü kez yer aldığı orkestrada Türk dünyasından gelen diğer müzisyenlerle çalışmaktan mutluluk duyduğunu kaydetti.

Çok iyi müzisyen arkadaşlar edindiğini aktaran Rababli, çıkacakları Balkan turnesi için duyduğu heyecanı, "Birlikte müzik yapmak, Türk müziğini Avrupa'ya göstermek çok güzel." sözleriyle dile getirdi.

- "Bir aile gibiyiz"

Kuruluşundan bu yana 2016 yılı dışında her yıl orkestranın konser çalışmalarına katıldığını anlatan viyola sanatçısı Sabuhi Akhundov, "Azerbaycan'da senfoni orkestrasında çalıyorum. Bu orkestradaki 'hissi münasebet' çok iyi. Burada herkes 'mihriban', yani herkes çok iyi." diye konuştu.

Orkestradaki herkesin kendi ülkesinin müziğini çalışmalara taşıdığını belirten Akhundov, "Kazakistan, Türkmenistan, Tataristan, Kırgızistan gibi birçok yerden müzisyen var. Hepsinin müziğini çalıyoruz burada. Bir aile gibiyiz." dedi.

Türk müziğini Avrupa'ya ve Balkanlara tanıtmaktan gurur duyduğunu dile getiren Akhundov, müzik ve sanat yoluyla Türklerin birleşmesi gerektiğini kaydetti.

Orkestranın baş kemancısı Arslan Sayfi, Tataristan'dan katıldığı orkestrada yedi yıldır yer aldığını ve kendi müziğini yapmaktan gurur duyduğunu söyledi.

- "Değerlerimize sahip çıkarak evrensel kalitede iş yapıyoruz"

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Senfoni Orkestrası'nda çalışan keman sanatçısı Nazlı Avcı, ilk defa yer aldığı TÜRKSOY Gençlik Oda Orkestrası'nın Türk dünyası müzisyenlerini bir araya getirmesinin çok önemli olduğunu vurguladı.

Avcı, "Nereye gittiğimizin önemi yok. Bir arada olmak, barış önemli. Milliyetçilikten uzak fakat kendi değerlerimize sahip çıkarak bu kadar evrensel kalitede bir iş yapmak bence çok önemli." dedi.

Türk dünyasındaki eserlerle Anadolu müziğindeki ortak noktaları gördüğünü belirten Avcı, "Hepsinin birbirine ne kadar yakın olduğunu ama ince farklarla her ülkenin de birbirinden kültür gibi, görünüşümüz gibi, inançlarımız gibi müziğimizde de küçük farklar olduğunu görmek çok zevkli benim için." diye konuştu.

Avcı, Balkan turnesine ilişkin, "Balkanları çok uzak görmüyorum. Bizim kültürümüzün başka bir kısmının dostları olarak görüyorum onları da. Başka komşulara gitmek gibi düşünüyoruz. Fakat sadece Türkler olarak oraya gitmek çok farklı olacak." ifadesini kullandı.

- TÜRKSOY Gençlik Oda Orkestrası

TÜRKSOY Genel Sekreteri Düsen Kaseinov'nun girişimiyle 2010 yılında kurulan orkestra, TÜRKSOY üyesi ülkelerin genç sanatçılarından oluşuyor.

Türkçe konuşan halkların müzik potansiyelinin evrensel klasik müzik diliyle yansıtılması ve Türk kültürü ile Türk klasik bestelerinin tanıtılması amacıyla faaliyet gösteren orkestra, bu yıl Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan ve Türkmenistan'ın bağımsızlığının 25. yılı vesilesiyle Balkan turnesine çıkıyor.

İlk konserini 22 Temmuz'da Bursa'da verecek orkestra, turne kapsamında bu ayın 24'ünde Üsküp'te, 26'sında Ohrid'te, 28'inde Podgoritsa'da, 30'unda Mostar'da, 31'inde Saraybosna'da ve 2 Ağustos'ta Belgrad'ta sahne alacak.

 

Anahtar Kelimeler: türksoy, gençlik oda orkestrası, Türk müziği, Balkanlar,

Diğer Haberler