turk-dunyasinin-ortak-mirasi-koroglu-destani

Türk dünyasının ortak mirası: Köroğlu destanı

Köroğlu Destanı asırlardan beri Türk dünyasının yaşamını, tarihini, söz zenginliğini, şiir ve saz sanatının üstünlüğünü gösteren eşi bulunmaz bir eserdir.

21 Temmuz 2021 11:30

Türkmen halkının “Köroğlu Destanı” eski ve en zengin kaynaklardan birisidir.

Köroğlu destanın günümüze kadar gelmesinde ozan ve aşıkların büyük emeği var. Bu destan tamamen sazla sözün birikiminden ortaya çıkan eşsiz bir eserdir. Destanın her bir şiiri, başlı başına bir eserdir, sanat ürünüdür. 

Türkmen Köroğlu destanı, Türkmen halkının mirasıdır. Halk bu esere uzak asırlardan beri kendi tarihindeki olayları, atasözlerini, saz makamlarını, atçılıkla ilgili düşüncelerini, örf-adetlerini ve törelerini aktarmış. Kahramanın adı Göroglu, “Mezarın oğlu” anlamına geliyor.

Türkmen destanında kahraman Köroğlunu sazından ve kılıcından ayrı tutmak mümkün değilidr. Onun sözü, kılıcından keskindir. 

Destanda Köroğlu'nun yurdu Türkmenlerde Çandıbil, Azerbaycan Türklerinde Çenlibil, Kazaklarda Cenbil, Türklerde ise Camlıbel olarak geçiyor. Bunlar destanın temelinin bir kökten çıktığına işaret etmekte.  

Türkmen Köroğlu Destanı, çok geniş bir coğrafyayı içine almakta. Yer, yurt adları olarak bu destanda; Çandıbil, İsfıhan, Nişafur, Rum, Germiyan, Tebriz, Osman, Azerbeycan, Gürcistan, İstanbul, Arabistan, Hindistan, Afganistan, Bağdat ve Balkan gibi adlar geçmektedir. Halk olarak ise; Türkmen, Osmanlı, İranlı, Azerbeycanlı, Gürcü, Arap, Tacik, Ermeni, Kazak vb. geçmekte. 

Türk dünyasının ortak değerleri arasında yer alan Köroğlu destanı, Aralık 2015’te UNESCO'nun Somut olmayan kültürel listesine dahil edildi.

Diğer Haberler