turk-firmalar-kazakistanda-yatirim-atagina-gecti

Türk firmalar Kazakistan'da yatırım atağına geçti

Kazakistan'ın başkenti Nur Sultan'da düzenlenen "Kazakistan Küresel Yatırım Yuvarlak Masa" etkinliği çerçevesinde Türk firmalarıyla Kazak devlet kurumları arasında yatırım anlaşmaları imzalandı.

18 Mayıs 2019 09:10

Kazakistan Ulusal Yatırım Şirketi (Kazakh İnvest) tarafından gerçekleştirilen etkinliğe Kazakistan Başbakanı Askar Mamin ve kabine üyelerinin yanı sıra Türkiye'nin de aralarında bulunduğu 40'ın üzerinde ülkeden binden fazla yerel ve yabancı firma temsilcisi katıldı.

Etkinlik çerçevesinde 8,9 milyar dolarlık 45 proje anlaşması imzalanırken, Türk firmaları YDA Holding Türkistan eyaletinde uluslararası havalimanı inşaatı ve işletmesi anlaşması, Yılmaden Holding AŞ Taraz kentinde soda fabrikası anlaşması ve Esan Eczacıbaşı AŞ, madencilik alanında yatırım anlaşmalarını Kazak makamlarıyla imzaladı.

"120 milyon dolarlık yatırım planı"

YDA Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Arslan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, anlaşma çerçevesinde Türkistan kenti yakınlarında uluslararası havalimanı yapacaklarını belirterek, "Proje için 120 milyon dolarlık bir yatırım planlamaktayız." dedi.

Havalimanının bölgesel bir yapıda olacağına dikkati çeken Arslan, "Havalimanının özelliklerinden birisi de Sovyet döneminden bu yana ilk defa Kazakistan'da sıfırdan bir havalimanı yapılacak olması. Yarın temel atma törenimiz var. Projeyi 1,5 yılda bitirmeyi planlamaktayız. İnşallah aralık 2021'de de ilk uçağı kabul edeceğiz." yorumunu yaptı.

Yılmaden Holding AŞ Genel Müdürü Alp Malazgirt de imzaladıkları anlaşma çerçevesinde Taraz bölgesinde soda üretim fabrikası yapacaklarını aktararak, "Fizibilite çalışmalarına başladık. Bunun sonucu sentetik soda ortaya çıkaracağız. Yatırım hesaplarımız 350 milyon dolar civarında." şeklinde konuştu. Projenin başarılı olması durumunda kapasitesini genişleteceklerini söyleyen Malazgirt, Kazakistan'da yeraltı zenginliklerinin kullanılmasıyla ilgili yapılan reformlar sonucu ülkeye yatırım yapma kararı aldıklarını ve geleceğe daha umutlu baktıklarını sözlerine ekledi.

 

Anahtar Kelimeler: türk firmalar, kazakistan, yatırım, atak, nur sultan, kazakistan küresel yatırım yuvarlar masa, yatırım anlaşması, imza,

Diğer Haberler