turk-islam-tarihinin-kirim-daki-izleri-haci-geray-han-turbesi

Türk-İslam tarihinin Kırım’daki izleri: Hacı Geray Han Türbesi

Hacı Geray (I. Meñli Geray) Han Türbesi Zincirli Medrese'nin giriş kapısının karşısında, I. Kırım Hanlarının ilk saraylarının bulunduğu Salaçık'ta yer alıyor.

23 Haziran 2021 20:16

Türbe, Kırım Hanlığı'nın kurucusu I. Hacı Geray Han'ın 1466 yılında vefatı üzerine 1502 yılında oğlu I. Meñli Geray Han tarafından yaptırıldı.

Türbenin cenazelik hücresi 2008-2009 arasında ilk defa açılmış ve orada orijinal 18 adet gömüye ulaşılmış. Burada gömülü olanlar Kırım Hanlığı'nın kurucusu olan I. Hacı Geray Han, oğlu I. Meñli Geray Han ve bunun oğlu I. Sahib Geray Han (ölümü 1551) ile hânedân mensubu kadın ve çocuklara ait kabirlerdir.

Evliya Çelebi Salaçık'da birkaç türbenin mevcut olduğundan bahsetmekte. Ancak günümüzde bu bölgede sadece sözünü ettiğimiz I. Hacı Geray Han Türbesi mevcuttur.

Sovyet döneminde türbe domuz ahırı ve depo olarak kullanılmış. I. Hacı Geray Han (I. Meñli Geray Han) Türbesi Zincirli Medrese ile birlikte 2007 ila 2009 yılları arasında Türkiye Cumhuriyeti tarafından restore ettirilmiş.

Bu şekilde bir giriş eyvanına sahip olan türbe geleneği Orta Asya'da XII. yüzyıldan itibaren görülmekte. Daha az sayıda olmakla birlikte Anadolu'daki bazı türbelerde de bu özellik mevcuttur.

Diğer Haberler